skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek chcę pokazać kształt, w którym będziemy robić te ciasteczka. Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, ile ma lat. Ale wiem na pewno, że kosztowała wtedy 4 ruble. Jeśli przyjrzysz się uważnie, na pokrywie jest cena.
Krok 2:
Zostały wyprodukowane w różnych średnicach i wzorach. Pamiętam takie rysunki z foremek, jak serca, Trójkąty z dziurami i jak moje z podwójnym wzorem. Nawiasem mówiąc, możesz kupić takie formy w sklepach lub na stronach internetowych. To prawda, że nie wiem, jak nowe będą pod względem jakości, były robione od wieków.
Krok 3:
Natychmiast przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek.
Krok 4:
Rozbij jajka do miski, dodaj cukier i ubij na bujną pianę. Możesz to zrobić za pomocą miksera na średniej prędkości lub po prostu ręcznie za pomocą trzepaczki.
Krok 5:
Włóż trochę kwaśnej śmietany do innej miski i dodaj sodę, wymieszaj. Masa zacznie rosnąć, co oznacza, że soda zaczęła gasnąć. Dlatego wszystko należy zrobić szybko.
Krok 6:
Dodaj olej roślinny, pozostałą śmietanę i śmietanę z sodą do ubitych jajek. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Przesiej mąkę do miski z masą jajeczną przez drobne sito i szybko wymieszaj. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana i bez grudek. Jeśli włożysz go do łyżki i przechylisz, ciasto powinno powoli z niego spływać.
Krok 8:
Nasmaruj foremkę do ciastek olejem, obie połówki, zamknij i umieść na kuchence gazowej. Dokładnie podgrzej formę z obu stron na średnim ogniu. Otwórz górną połowę i włóż ciasto do każdej komórki. W mojej formie wkładam jedną łyżeczkę do każdej komórki i to wystarczy. Ale patrzysz na swój kształt. Ciasto zamykamy drugiej połowie i gotujemy ciasteczka na małym ogniu z obu stron, aż będą ugotowane.
Krok 9:
Zajmie to około 3 do 4 minut z każdej strony i wskazane jest, aby w tym czasie kilkakrotnie obrócić formę, aby uzyskać równomierne gotowanie. Następnie zdejmij formę z ognia, Otwórz i wyjmij ciasteczka na talerz. Ponownie podgrzej formę na ogniu i upiecz Pozostałe ciasteczka w kilku seriach. Zwykle forma jest smarowana olejem roślinnym tylko raz, ale wszystko zależy od jakości formy.
Krok 10:
Pozwól całkowicie ostygnąć i podawaj.
Krok 11:
Smacznego.
takie ciasteczka waflowe można podawać z herbatą, kawą, ale szczególnie smaczne z mlekiem. Można go maczać w syropach owocowych lub polać płynną czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g