wafle w kształcie ciasteczek na gazie

pyszne ciasteczka z mojego radzieckiego dzieciństwa. Takie ciasteczka w formie gazowej były robione w prawie każdym domu. Odbywa się to szybko i prosto, okazuje się dość dużo i zawsze pomaga, gdy chcesz coś napić się herbaty, a po prostu nie chcesz iść do sklepu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 3-9 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 74 % 43 g
273 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek chcę pokazać kształt, w którym będziemy robić te ciasteczka. Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, ile ma lat. Ale wiem na pewno, że kosztowała wtedy 4 ruble. Jeśli przyjrzysz się uważnie, na pokrywie jest cena.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zostały wyprodukowane w różnych średnicach i wzorach. Pamiętam takie rysunki z foremek, jak serca, Trójkąty z dziurami i jak moje z podwójnym wzorem. Nawiasem mówiąc, możesz kupić takie formy w sklepach lub na stronach internetowych. To prawda, że nie wiem, jak nowe będą pod względem jakości, były robione od wieków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka do miski, dodaj cukier i ubij na bujną pianę. Możesz to zrobić za pomocą miksera na średniej prędkości lub po prostu ręcznie za pomocą trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż trochę kwaśnej śmietany do innej miski i dodaj sodę, wymieszaj. Masa zacznie rosnąć, co oznacza, że soda zaczęła gasnąć. Dlatego wszystko należy zrobić szybko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny, pozostałą śmietanę i śmietanę z sodą do ubitych jajek. Mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do miski z masą jajeczną przez drobne sito i szybko wymieszaj. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana i bez grudek. Jeśli włożysz go do łyżki i przechylisz, ciasto powinno powoli z niego spływać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj foremkę do ciastek olejem, obie połówki, zamknij i umieść na kuchence gazowej. Dokładnie podgrzej formę z obu stron na średnim ogniu. Otwórz górną połowę i włóż ciasto do każdej komórki. W mojej formie wkładam jedną łyżeczkę do każdej komórki i to wystarczy. Ale patrzysz na swój kształt. Ciasto zamykamy drugiej połowie i gotujemy ciasteczka na małym ogniu z obu stron, aż będą ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zajmie to około 3 do 4 minut z każdej strony i wskazane jest, aby w tym czasie kilkakrotnie obrócić formę, aby uzyskać równomierne gotowanie. Następnie zdejmij formę z ognia, Otwórz i wyjmij ciasteczka na talerz. Ponownie podgrzej formę na ogniu i upiecz Pozostałe ciasteczka w kilku seriach. Zwykle forma jest smarowana olejem roślinnym tylko raz, ale wszystko zależy od jakości formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól całkowicie ostygnąć i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

takie ciasteczka waflowe można podawać z herbatą, kawą, ale szczególnie smaczne z mlekiem. Można go maczać w syropach owocowych lub polać płynną czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy