szaszłyki wieprzowe na patelni

pyszne, apetyczne i pachnące, z rumianą skórką! Szaszłyki na patelni wieprzowej można ugotować w domu, jeśli nie ma możliwości wyjścia na łono natury. W tym przypadku sekretem prawdziwego kebaba jest odpowiednia marynata cebulowa z przyprawami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 73 % 32 g
węglowodany 2 % 1 g
334 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki na patelni wieprzowej? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź wieprzowinę bez kości. Wybierz zawartość tłuszczu w mięsie według własnych upodobań. Odpowiednia jest szyja, łopatka, szynka. Robiłam szaszłyki z szyi. Oprócz zwykłego octu stołowego (procent nie jest tak ważny) odpowiednie są również jabłka lub wina. Bardzo dobrze sprawdza się z octem z czerwonego wina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szyję wieprzową umyć, osuszyć i pokroić na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel w blenderze, aż będzie gładka. Wygodniej jest to zrobić za pomocą blendera zanurzeniowego, ponieważ w stacjonarnym trudno jest doprowadzić jedną cebulę do stanu puree. Jest kruszony na małe kawałki i przykleja się do boków miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel Zirę i ziarna pieprzu w młynie. Możesz uzupełnić przyprawy według własnego gustu. Odpowiednie są chmiel-suneli, papryka i mielona kolendra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz wieprzowinę, przecier cebulowy, ocet stołowy i olej roślinny, mielony pieprz i zira. Wszystko lekko posolić. Nie trzeba mocno solić, aby mięso nie zaczęło wydzielać dużej ilości soku. Wlej zimną wodę pitną. Wszystko dobrze wymieszaj rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokręć miskę mięsa folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Jeśli nie można marynować mięsa przez długi czas, wystarczy 3-4 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki wieprzowiny i smaż ze wszystkich stron, aż będą miękkie i zarumienione. Podczas smażenia polej wieprzowinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kebab jest gotowy. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy