skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i osusz mięso i przygotuj marynatę.
Krok 2:
Aby to zrobić, w głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, keczup, musztardę, sól, cukier i mielony czarny pieprz. Na drobnej tarce zetrzyj czosnek lub przepuść go przez prasę i dodaj do marynaty. Dodaj łyżkę francuskich lub włoskich ziół, które dobrze komponują się z sosem sojowym i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 3:
Zanurz mięso w marynacie, dobrze zetrzyj marynatą ze wszystkich stron, przykryj folią spożywczą i wyślij do marynowania w lodówce na 3 godziny. Umieść marynowane mięso w naczyniu do pieczenia, wlej całą pozostałą marynatę na wierzch i przykryj folią.
Krok 4:
Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po godzinie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż się zrumieni. Gotowe mięso schładzamy w formie, kroimy na porcje i podajemy do stołu.
Krok 5:
Schab pieczony w piekarniku w pikantnej marynacie jest gotowy! Smacznego!
szyja wieprzowa ( kark wieprzowy) to produkt o wielu twarzach(naturalnie w dobry sposób). Szyja wieprzowa doskonale komponuje się z większością popularnych produktów spożywczych, zwłaszcza z warzywami (ziemniaki, kapusta, rośliny strączkowe), owocami, jagodami, grzybami, słodko-kwaśnymi i pikantnymi sosami, serem, orzechami, miodem. Skład chemiczny szyi wieprzowej charakteryzuje się zwiększoną zawartością białek, tłuszczów, witamin (B1, B3, B4, B9) i minerałów (cyna, nikiel, kobalt, molibden, fluor, chrom, miedź, jod, cynk, żelazo, siarka, chlor, fosfor, potas, wapń, sód, magnez). Z szyi wieprzowej można przygotować wiele pysznych potraw, z których wszyscy będą zadowoleni, od małych do dużych. Szaszłyki, kotlety, sznycel, zupy, sałatki i przekąski z szyi wieprzowej mogą stać się "gwoździem" każdej uczty. Najważniejsze w tym biznesie jest wysokiej jakości mięso, zręczne ręce i przyzwoity przepis. Z pierwszymi dwoma "składnikami" będziesz musiał sam sobie poradzić, ale z trzecim - z niezawodnym przepisem na szyję wieprzową - na pewno mogę ci pomóc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g