Schab w pikantnej marynacie, pieczony w piekarniku

pyszne pieczone mięso na świątecznym stole jest łatwe do przygotowania. Soczyste, aromatyczne mięso gotowane w piekarniku stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu. Możesz go marynować z wyprzedzeniem i przygotować na krótko przed przybyciem gości.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 59 % 27 g
węglowodany 15 % 7 g
305 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i osusz mięso i przygotuj marynatę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, w głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, keczup, musztardę, sól, cukier i mielony czarny pieprz. Na drobnej tarce zetrzyj czosnek lub przepuść go przez prasę i dodaj do marynaty. Dodaj łyżkę francuskich lub włoskich ziół, które dobrze komponują się z sosem sojowym i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz mięso w marynacie, dobrze zetrzyj marynatą ze wszystkich stron, przykryj folią spożywczą i wyślij do marynowania w lodówce na 3 godziny. Umieść marynowane mięso w naczyniu do pieczenia, wlej całą pozostałą marynatę na wierzch i przykryj folią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po godzinie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż się zrumieni. Gotowe mięso schładzamy w formie, kroimy na porcje i podajemy do stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schab pieczony w piekarniku w pikantnej marynacie jest gotowy! Smacznego!

szyja wieprzowa ( kark wieprzowy) to produkt o wielu twarzach(naturalnie w dobry sposób). Szyja wieprzowa doskonale komponuje się z większością popularnych produktów spożywczych, zwłaszcza z warzywami (ziemniaki, kapusta, rośliny strączkowe), owocami, jagodami, grzybami, słodko-kwaśnymi i pikantnymi sosami, serem, orzechami, miodem. Skład chemiczny szyi wieprzowej charakteryzuje się zwiększoną zawartością białek, tłuszczów, witamin (B1, B3, B4, B9) i minerałów (cyna, nikiel, kobalt, molibden, fluor, chrom, miedź, jod, cynk, żelazo, siarka, chlor, fosfor, potas, wapń, sód, magnez). Z szyi wieprzowej można przygotować wiele pysznych potraw, z których wszyscy będą zadowoleni, od małych do dużych. Szaszłyki, kotlety, sznycel, zupy, sałatki i przekąski z szyi wieprzowej mogą stać się "gwoździem" każdej uczty. Najważniejsze w tym biznesie jest wysokiej jakości mięso, zręczne ręce i przyzwoity przepis. Z pierwszymi dwoma "składnikami" będziesz musiał sam sobie poradzić, ale z trzecim - z niezawodnym przepisem na szyję wieprzową - na pewno mogę ci pomóc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy