skład / składniki
metoda gotowania
to jamajskie danie z historią sięgającą XV i XVI wieku. W czasie, gdy hiszpańscy konkwistodorzy odkryli i skolonizowali Jamajkę, zamieniając miejscowych Indian w niewolników. Następnie, gdy bezlitośnie wykorzystywani Indianie zaczęli wyginąć, afrykańscy niewolnicy zostali sprowadzeni na Jamajkę, aby przywrócić zdolność do pracy. Zniewoleni niewolnicy uciekali w trudno dostępne miejsca, w góry, gdzie mogli ukryć się przed prześladowaniami. Uciekające życie też nie było ani szczególnie dobrze odżywione, ani przewidywalne. Dlatego potrzebna była technologia gotowania, która gotowałaby się łatwo i mogłaby przetrwać przez długi czas. Indianie wiedzieli wtedy, jak suszyć mięso, które było aromatyzowane lokalnymi przyprawami, a przede wszystkim oczywiście lokalnym ziele angielskie,
które są nadal nazywane w kuchni jamajskim. Nawet zwykłe pieczenie świeżego kawałka dzika na ogniu dawało najlepsze rezultaty, gdy mięso było wstępnie starte lub po prostu posypane przyprawami. Oprócz ziela angielskiego tubylcy lubili ostrą paprykę i stopniowo tę pikantną parę, która stała się prototypem nowoczesnej przyprawy Jerk. Ta przyprawa od czasów niewolnictwa pozostała do dziś i jest bardzo popularna. I oczywiście ta przyprawa jest przeznaczona do mięsa gotowanego na węglu drzewnym.. Ale zimą pozwalam mu gotować w piekarniku. Od tego czasu oczywiście danie zostało dostosowane i dodano inne składniki. Zacznijmy więc przygotowywać marynatę.
w misce blendera wymieszaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, cukier, sól, tymianek i sok z limonki. Następnie przekręcamy wszystkie składniki do stanu pasty. Następnie posmaruj kurczaka tą marynatą i pozostaw do marynowania na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
po chwili włóż kurczaka do żaroodpornego naczynia i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, 40 minut do miękkości. Następnie podajemy na stole z dowolnym dodatkiem i delektujemy się tym niesamowitym pikantnym daniem. Gorąco polecam gotowanie na węglu drzewnym. Wtedy na pewno docenisz pikantny smak Jamajki. Wszyscy przyjaciele Bon Appetit)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g


