Jamajski Jerk. Kurczak po jamajsku.

niezwykły przepis na jamajskie danie narodowe z historią. Jamajski Jerk. Kurczak po jamajsku. Pikantny kurczak z historią, o której opowiadam w filmie. Którą wciąż przygotowują miejscowi. Ten pikantny kurczak jest idealny do gotowania na grillu, grillu, a także w piekarniku.
Polana od kolanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 15 % 4 g
145 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

to jamajskie danie z historią sięgającą XV i XVI wieku. W czasie, gdy hiszpańscy konkwistodorzy odkryli i skolonizowali Jamajkę, zamieniając miejscowych Indian w niewolników. Następnie, gdy bezlitośnie wykorzystywani Indianie zaczęli wyginąć, afrykańscy niewolnicy zostali sprowadzeni na Jamajkę, aby przywrócić zdolność do pracy. Zniewoleni niewolnicy uciekali w trudno dostępne miejsca, w góry, gdzie mogli ukryć się przed prześladowaniami. Uciekające życie też nie było ani szczególnie dobrze odżywione, ani przewidywalne. Dlatego potrzebna była technologia gotowania, która gotowałaby się łatwo i mogłaby przetrwać przez długi czas. Indianie wiedzieli wtedy, jak suszyć mięso, które było aromatyzowane lokalnymi przyprawami, a przede wszystkim oczywiście lokalnym ziele angielskie,
które są nadal nazywane w kuchni jamajskim. Nawet zwykłe pieczenie świeżego kawałka dzika na ogniu dawało najlepsze rezultaty, gdy mięso było wstępnie starte lub po prostu posypane przyprawami. Oprócz ziela angielskiego tubylcy lubili ostrą paprykę i stopniowo tę pikantną parę, która stała się prototypem nowoczesnej przyprawy Jerk. Ta przyprawa od czasów niewolnictwa pozostała do dziś i jest bardzo popularna. I oczywiście ta przyprawa jest przeznaczona do mięsa gotowanego na węglu drzewnym.. Ale zimą pozwalam mu gotować w piekarniku. Od tego czasu oczywiście danie zostało dostosowane i dodano inne składniki. Zacznijmy więc przygotowywać marynatę.
w misce blendera wymieszaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową, czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, cukier, sól, tymianek i sok z limonki. Następnie przekręcamy wszystkie składniki do stanu pasty. Następnie posmaruj kurczaka tą marynatą i pozostaw do marynowania na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
po chwili włóż kurczaka do żaroodpornego naczynia i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, 40 minut do miękkości. Następnie podajemy na stole z dowolnym dodatkiem i delektujemy się tym niesamowitym pikantnym daniem. Gorąco polecam gotowanie na węglu drzewnym. Wtedy na pewno docenisz pikantny smak Jamajki. Wszyscy przyjaciele Bon Appetit)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy