krewetki z ananasem i papryką

oryginalna przekąska na nadchodzące święta! Krewetki z ananasem to egzotyczne, ale bardzo udane połączenie. Znajduje się w hawajskiej pizzy i różnych sałatkach. Ta przekąska ma bardzo mały zestaw produktów, ale smak okazuje się jasny, ostry, niezapomniany.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 30 % 6 g
94 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Krewetki mam gotowane i mrożone. Ananasy w puszkach pierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki należy najpierw rozmrozić, jeśli są zamrożone. Należy to zrobić delikatnie, najlepiej w naturalny sposób. Rozmrażają się bardzo szybko. Następnie krewetki myje się pod bieżącą wodą. Jeśli krewetki są surowe, gotuj je przez krótki czas, dwie do trzech minut. Długa obróbka cieplna sprawia, że są sztywne. Gotowane krewetki czyścimy ze skorupy, usuwając głowę i ogon. Nie zapomnij wyjąć jelita czarnego, biegnie wzdłuż całej krewetki wzdłuż grzbietu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieprz i pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czosnek. Możesz go po prostu posiekać, możesz go zmiażdżyć w wyciskarce do czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ananasa na małe kawałki. Pozostaw kilka pierścieni do podania w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sos sojowy z octem jabłkowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej na patelnię, rozłóż krewetki. Smażyć przez około dwie minuty, mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pieprz i czosnek do krewetek, wymieszaj. Smażyć, aż papryka zmięknie, 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ananasy i mieszankę sosu z octem, zmielony pieprz. Wymieszaj i pozostaw na patelni na małym ogniu przez trzy minuty. Próbujemy soli, w razie potrzeby solimy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż gotową mieszaninę na odłożonych na bok pierścieniach ananasa zgrabnym slajdem. Na wierzchu możesz udekorować krewetkami i ziołami.

ta opcja gotowania krewetek nagle spodobała się wszystkim. Słodycz ananasa doskonale zacieniła ostrość krewetek. Próbowaliśmy zarówno na ciepło, jak i na zimno.
bardzo skutecznie będzie podawać taką przekąskę w połowie ananasa, z której wycięto całą miazgę, a wierzch pozostawiono. Miąższ trafi następnie zamiast konserwowanego odpowiednika.
możesz również przygotować gorące danie z tych samych produktów. Będziesz potrzebował całego ananasa, który będzie musiał zostać przecięty na pół. Usuń miąższ, pozostaw połówki. Gotuj według tego przepisu. Wypełnij połówki ananasa powstałą mieszanką, posyp startym serem na wierzchu i piecz w piekarniku przez około 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy