gofry Wiedeńskie niesłodzone

przy tak obfitych gofrach nie będziesz chciał jeść przez długi czas! Ten przepis jest bardziej wyjątkowy, ponieważ wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że gofry powinny być słodkie. Ale nie! Co więcej,takie gofry nie są gorsze niż słodkie. Spróbuję to udowodnić, przygotowując gofry Wiedeńskie z solonym nadzieniem.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 55 % 24 g
201 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

weź głęboki pojemnik, do którego wbijamy jaja kurze. Następnie wlej mleko do tego samego pojemnika i dodaj mąkę przesianą przez sito. Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Następnie włóż 1 łyżkę majonezu do tej mieszanki. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
podgrzej gofrownicę lub multipekar z włożonymi specjalnymi dyszami do gotowania gofrów wiedeńskich. W takim przypadku panele należy nasmarować małym kawałkiem masła, aby gofry się nie przykleiły i można je łatwo wyjąć z formy.
po podgrzaniu paneli wlej 1/3 formy ciastem, zamknij pokrywkę gofrownicy (multipekar) i piecz gofry przez 5-7 minut, aby były w pięknym złotym kolorze. Gotowe wafle wyjmujemy z formy i w razie potrzeby przycinamy nożem.
bierzemy 1 gofr, smarujemy go odrobiną keczupu i rozprowadzamy na nim nadzienie składające się z plasterka szynki, sera i świeżo smażonego jajka. Następnie Ustaw 2 wafle na wierzchu solonego nadzienia. Tę procedurę wykonujemy z pozostałymi waflami.

moim zdaniem ten przepis jest idealny na śniadanie, świetnie komponuje się zarówno z czarną kawą, jak i cappuccino. Ale to moje preferencje. Chcę zauważyć, że porcja okazuje się dość duża, odpowiednio śniadanie jest gęste. Dla mężczyzn to chyba dobrze, ale wydawało mi się, że to trochę za dużo. Więc sugeruję, po prostu nie instaluj drugiego wafla. To prawda, że w tym przypadku wygląd gofra będzie bardziej przypominał kanapkę, ale będzie smakował tylko lepiej, a tym samym będzie jadł mniej mąki.
myślę, że gofr świetnie komponowałby się również z polędwicą z kurczaka smażoną w chrupiącej panierce, plasterkiem sera i odrobiną keczupu.
możesz również dodać liść sałaty lub okrąg pomidora, który doda świeżości i soczystości gofrom. Ogólnie rzecz biorąc, w tym przypadku konieczne jest oparcie się na preferencjach i prawdopodobnie nastroju. W ten sposób za każdym razem otrzymasz zupełnie nowy gofr i odpowiednio jego nowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy