skład / składniki
metoda gotowania
weź głęboki pojemnik, do którego wbijamy jaja kurze. Następnie wlej mleko do tego samego pojemnika i dodaj mąkę przesianą przez sito. Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Następnie włóż 1 łyżkę majonezu do tej mieszanki. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
podgrzej gofrownicę lub multipekar z włożonymi specjalnymi dyszami do gotowania gofrów wiedeńskich. W takim przypadku panele należy nasmarować małym kawałkiem masła, aby gofry się nie przykleiły i można je łatwo wyjąć z formy.
po podgrzaniu paneli wlej 1/3 formy ciastem, zamknij pokrywkę gofrownicy (multipekar) i piecz gofry przez 5-7 minut, aby były w pięknym złotym kolorze. Gotowe wafle wyjmujemy z formy i w razie potrzeby przycinamy nożem.
bierzemy 1 gofr, smarujemy go odrobiną keczupu i rozprowadzamy na nim nadzienie składające się z plasterka szynki, sera i świeżo smażonego jajka. Następnie Ustaw 2 wafle na wierzchu solonego nadzienia. Tę procedurę wykonujemy z pozostałymi waflami.
moim zdaniem ten przepis jest idealny na śniadanie, świetnie komponuje się zarówno z czarną kawą, jak i cappuccino. Ale to moje preferencje. Chcę zauważyć, że porcja okazuje się dość duża, odpowiednio śniadanie jest gęste. Dla mężczyzn to chyba dobrze, ale wydawało mi się, że to trochę za dużo. Więc sugeruję, po prostu nie instaluj drugiego wafla. To prawda, że w tym przypadku wygląd gofra będzie bardziej przypominał kanapkę, ale będzie smakował tylko lepiej, a tym samym będzie jadł mniej mąki.
myślę, że gofr świetnie komponowałby się również z polędwicą z kurczaka smażoną w chrupiącej panierce, plasterkiem sera i odrobiną keczupu.
możesz również dodać liść sałaty lub okrąg pomidora, który doda świeżości i soczystości gofrom. Ogólnie rzecz biorąc, w tym przypadku konieczne jest oparcie się na preferencjach i prawdopodobnie nastroju. W ten sposób za każdym razem otrzymasz zupełnie nowy gofr i odpowiednio jego nowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g