tortille serowe na mleku na patelni

miękkie, aromatyczne i pożywne tortille serowe! Są idealne, ponieważ są szczególnie smaczne, dzięki zastosowaniu mleka w przepisie i są wielofunkcyjne. Takie ciasta można spożywać zamiast chleba lub na przekąski. Tak, można je po prostu spożywać na śniadanie z kawą!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 69 % 38 g
248 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

weź głęboki pojemnik i włóż do niego mleko, tam też rozbij jajko kurze. Teraz przesiej połowę mąki przez sito i dodaj tę połowę do mleka i jajka.
wymieszaj składniki.
natrzyj ser i dodaj go do masy mącznej, ponownie wymieszaj składniki.
teraz dodaj pozostałą połowę mąki pszennej porcjami, ciągle wyrabiając ciasto rękami (ręce należy nasmarować olejem roślinnym).
już zagniecione ciasto serowe dzieli się na 7-8 kawałków tego samego rozmiaru. W takim przypadku ciasta są małe. Aby przygotować większe ciasta, ciasto należy podzielić na mniej części. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta za pomocą wałka do ciasta, nadając mu okrągły kształt. Grubość ciasta powinna wynosić około 5 mm. teraz na każdym walcowanym cieście wykonujemy nacięcia nożem.
gdy wszystkie puste ciasta w mleku są gotowe, umieść patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki, a następnie rozłóż kilka ciast na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
radzę natychmiast podawać tortille na stole, gdy są gorące. Później schłodzone ciasta można podgrzewać w piekarniku w temperaturze 180°C przez 3-5 minut. Ze względu na to, że mleko jest dodawane do ciasta, ciasta nie starzeją się przez długi czas, ale zapewniam, że nie będą leżeć przez długi czas, ponieważ "odlatują" bardzo szybko, są zjadane za oba policzki.

chcę zwrócić uwagę na kilka ważnych punktów. Fakt, że liczba gotowych ciastek może okazać się inna, ponieważ zależy to od wielkości samego ciasta. Ciasto można podzielić na 7 części i ugotować małe tortille lub podzielić na przykład na 3 części, a tym samym uzyskać duże serowe tortille (w rozmiarze średnicy patelni). I po drugie. Od wybranego sera zmienia się smak samych ciast, użyłem zwykłego sera twardego, ale możesz dodać absolutnie dowolny ser według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy