soczyste kotlety wieprzowe na patelni

soczyste, delikatne kotlety przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Klasyczne kotlety wieprzowe smażone są w chrupiącej panierce z bułki tartej, która zapobiega ucieczce wilgoci z mięsa. W ten sposób kotlety są bardzo soczyste i delikatne!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 37 % 18 g
273 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów wieprzowych. W razie potrzeby mleko krowie można zastąpić niskotłuszczową śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokonaj powstałe plastry z obu stron młotkiem kuchennym. Aby utrzymać miejsce pracy w czystości, możesz przykryć plastry wieprzowiny folią spożywczą, a następnie pokonać je młotkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko (niskotłuszczową śmietanę) do głębokiej miski i zanurz kotlety w mleku. Dzięki takiemu moczeniu wieprzowina okaże się bardzo delikatna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i przepuść go przez wyciskacz do czosnku. Rozłóż bułkę tartą w głębokiej misce, dodaj posiekany czosnek i sól. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajka do czystego pojemnika i lekko ubij je trzepaczką. Wlej mąkę na płaski talerz. Do ciasta potrzebne będą ubite jajka i mąka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy pierwszy plasterek wieprzowiny z mleka, pozwalamy, aby nadmiar spłynął, najpierw zanurzamy kotlet w ubitym jajku, a następnie zanurzamy go z obu stron w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie zanurz kotlet w mieszance jajecznej, a następnie zwiń bułkę tartą. Wykonujemy tę samą procedurę z resztą kotletów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż przygotowane kotlety na rozgrzanej patelni i usmaż je na oleju roślinnym z obu stron. Aby kotlety się nie przypaliły, smaż je na umiarkowanym ogniu. Smażone plastry wieprzowiny przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy nadmiar tłuszczu. Przed przygotowaniem nowej partii kotletów za pomocą serwetki należy usunąć resztki poprzedniej panierki, w przeciwnym razie pozostała panierka spali się.

kotlety wieprzowe dobrze komponują się z każdym dodatkiem: puree, makaron, ryż, kasza gryczana i tak dalej. Dobrym dodatkiem będą świeże warzywa i zioła.
do smażenia kotletów lepiej jest użyć patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką.
do panierowania kotletów można również użyć bułki tartej, płatków kukurydzianych, a nawet chipsów ziemniaczanych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy