skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów wieprzowych. W razie potrzeby mleko krowie można zastąpić niskotłuszczową śmietaną.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 centymetra.
Krok 3:
Pokonaj powstałe plastry z obu stron młotkiem kuchennym. Aby utrzymać miejsce pracy w czystości, możesz przykryć plastry wieprzowiny folią spożywczą, a następnie pokonać je młotkiem.
Krok 4:
Wlej mleko (niskotłuszczową śmietanę) do głębokiej miski i zanurz kotlety w mleku. Dzięki takiemu moczeniu wieprzowina okaże się bardzo delikatna.
Krok 5:
Obierz czosnek i przepuść go przez wyciskacz do czosnku. Rozłóż bułkę tartą w głębokiej misce, dodaj posiekany czosnek i sól. Mieszać.
Krok 6:
Wbij jajka do czystego pojemnika i lekko ubij je trzepaczką. Wlej mąkę na płaski talerz. Do ciasta potrzebne będą ubite jajka i mąka.
Krok 7:
Wyjmujemy pierwszy plasterek wieprzowiny z mleka, pozwalamy, aby nadmiar spłynął, najpierw zanurzamy kotlet w ubitym jajku, a następnie zanurzamy go z obu stron w mące.
Krok 8:
Ponownie zanurz kotlet w mieszance jajecznej, a następnie zwiń bułkę tartą. Wykonujemy tę samą procedurę z resztą kotletów.
Krok 9:
Rozłóż przygotowane kotlety na rozgrzanej patelni i usmaż je na oleju roślinnym z obu stron. Aby kotlety się nie przypaliły, smaż je na umiarkowanym ogniu. Smażone plastry wieprzowiny przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy nadmiar tłuszczu. Przed przygotowaniem nowej partii kotletów za pomocą serwetki należy usunąć resztki poprzedniej panierki, w przeciwnym razie pozostała panierka spali się.
kotlety wieprzowe dobrze komponują się z każdym dodatkiem: puree, makaron, ryż, kasza gryczana i tak dalej. Dobrym dodatkiem będą świeże warzywa i zioła.
do smażenia kotletów lepiej jest użyć patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką.
do panierowania kotletów można również użyć bułki tartej, płatków kukurydzianych, a nawet chipsów ziemniaczanych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g