kurczak tytoniowy w adjika z masłem

chrupiący rumiany kurczak jest taki dobry! Rozpieszczaj bliskich! Kurczak tytoniowy przez wiele lat pozostawał jednym z najbardziej lubianych przez wielu dań kuchni gruzińskiej. Czasami jednak nazywa się to" kurczakiem tapaka", gdzie ostatnie słowo oznacza rodzaj pokrywki do patelni. Oznacza to, że jest to pokrywa bez uchwytu, płaska. Kulinarny przepis na to danie ma wiele odmian, w których kurczaka proponuje się pocierać różnymi produktami: solą zmieszaną z pieprzem, czosnkiem wcieranym w sól, a nawet kwaśną śmietaną. Osobiście zawsze lubiłem opcję z adjiką, a ponadto rynek, a nie Sklep. Moim zdaniem jedzenie w tym przypadku staje się bardziej aromatyczne.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

tak więc tuszę kurczaka kroimy wzdłuż brzucha, kładziemy z tyłu do góry i kilka razy dobrze mijamy młotkiem, aby pokonać mięso, aby tusza stała się płaska (nie przesadzaj!). Skórka kurczaka powinna być na miejscu, dlatego lepiej ją posmarować, aby usunąć wszystkie włosy i pióra. Teraz dokładnie pokryj tuszę adjiką po obu stronach. Ta przyprawa sama w sobie jest słona, więc sól można dodać tylko do smaku. Wrzucamy masło na patelnię, kładziemy kurczaka, zamykamy talerzem i kładziemy prasę na wierzchu (w takim przypadku mam odpowiedni kamień z brzegu morskiego). Pełne ugotowanie każdej strony kurczaka zajmie około 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy