gorące grzanki z czosnkiem i papryką

Romantyczne śniadanie z prostymi potrawami w pośpiechu. Grzanki z jajkiem to proste i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny. Przygotowanie go nie będzie trudne, używane produkty z kategorii są zawsze pod ręką. Stół śniadaniowy powinien być nakryty z miłością i stworzyć nastrój na cały dzień.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 41 % 22 g
węglowodany 43 % 23 g
324 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nawet najświeższy bochenek nie nadaje się do przepisu. Ostrym nożem pokrój plastry o grubości 1-1, 3 cm grubsze kawałki nie będą się rozgrzewać, a cienkie pękną. Będziesz potrzebował 4 kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nawet w porannym pośpiechu użyj tego przepisu jako sposobu na wyrażenie swojego relacje z bliskimi. Niezwykły kształt grzanek jest do tego idealny. Możesz pokroić Bochenek w trójkąty, kwadraty, użyć szklanki i wycięć na ciasteczka do fantazyjnych grzanek. Zapewniam, że każdy mały zjada śniadanie z przyjemnością. Proponuję kształt-serca. Wytnij plastry jak na zdjęciu, użyj prawej części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki ułożone parami tworzą serca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajko do odpowiedniej wielkości miski, dodaj trochę soli i mieszaj, aż będzie gładkie trzepaczką. Nie ubijaj jajka na pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj paprykę, pieprz i czosnek w proszku. Wymieszaj masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej patelnię, wlej olej. Zanurz grzankę w jajku na kilka sekund, zwilż ją z obu stron i wyślij na gorącą patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż grzanki przez minutę z każdej strony, aż będą rumiane. Przenieś produkty na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Podaj do stołu.

przyprawy, aromatyczne zioła i Dodatki do potrawy można wybrać według własnych upodobań lub skorzystać z prezentowanej opcji. Bezwonny rafinowany olej roślinny nadaje się do smażenia.
grzanki mają przyjemny smak jajka z aromatem przypraw, miękką, delikatną strukturą. Możesz uzupełnić danie kawałkami warzyw lub mięsa, stopionym serem lub pasztetem. Danie wygląda apetycznie i na pewno spodoba się Twoim bliskim.
grzanki można podawać z gorącą słodką herbatą lub sokiem warzywnym. Po schłodzeniu danie traci swój smak. Produkty nie są podgrzewane.
W przypadku opcji dietetycznej możesz upiec produkty w piekarniku, eliminując olej i zastępując Bochenek chlebem pełnoziarnistym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy