skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nawet najświeższy bochenek nie nadaje się do przepisu. Ostrym nożem pokrój plastry o grubości 1-1, 3 cm grubsze kawałki nie będą się rozgrzewać, a cienkie pękną. Będziesz potrzebował 4 kawałków.
Krok 2:
Nawet w porannym pośpiechu użyj tego przepisu jako sposobu na wyrażenie swojego relacje z bliskimi. Niezwykły kształt grzanek jest do tego idealny. Możesz pokroić Bochenek w trójkąty, kwadraty, użyć szklanki i wycięć na ciasteczka do fantazyjnych grzanek. Zapewniam, że każdy mały zjada śniadanie z przyjemnością. Proponuję kształt-serca. Wytnij plastry jak na zdjęciu, użyj prawej części.
Krok 3:
Kawałki ułożone parami tworzą serca.
Krok 4:
Rozbij jajko do odpowiedniej wielkości miski, dodaj trochę soli i mieszaj, aż będzie gładkie trzepaczką. Nie ubijaj jajka na pianę.
Krok 5:
Dodaj paprykę, pieprz i czosnek w proszku. Wymieszaj masę.
Krok 6:
Podgrzej patelnię, wlej olej. Zanurz grzankę w jajku na kilka sekund, zwilż ją z obu stron i wyślij na gorącą patelnię.
Krok 7:
Smaż grzanki przez minutę z każdej strony, aż będą rumiane. Przenieś produkty na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Podaj do stołu.
przyprawy, aromatyczne zioła i Dodatki do potrawy można wybrać według własnych upodobań lub skorzystać z prezentowanej opcji. Bezwonny rafinowany olej roślinny nadaje się do smażenia.
grzanki mają przyjemny smak jajka z aromatem przypraw, miękką, delikatną strukturą. Możesz uzupełnić danie kawałkami warzyw lub mięsa, stopionym serem lub pasztetem. Danie wygląda apetycznie i na pewno spodoba się Twoim bliskim.
grzanki można podawać z gorącą słodką herbatą lub sokiem warzywnym. Po schłodzeniu danie traci swój smak. Produkty nie są podgrzewane.
W przypadku opcji dietetycznej możesz upiec produkty w piekarniku, eliminując olej i zastępując Bochenek chlebem pełnoziarnistym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g