mięso z sosem na patelni

pyszne i satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację! Mięso z sosem jest popularnym daniem, ponieważ pasuje do niego prawie każdy dodatek, danie będzie soczyste i smaczne. Każda gospodyni ma swój własny przepis, ktoś dodaje koncentrat pomidorowy, mąkę pszenną, warzywa. W każdym razie okazuje się smaczne i nowe danie
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 15 % 4 g
172 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale z wieprzowiną uzyskuje się smaczniejsze i bardziej soczyste danie, lepiej jest wyciąć górną część tuszy, gdzie jest mniej tkanki mięśniowej, a miąższ jest delikatny. Mięso dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę lub kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę należy użyć dużej lub kilku małych kawałków, ponieważ jest to podstawa sosu. Obierz cebulę z łuski i pokrój połowę na duże kawałki lub połówki pierścieni,a drugą część drobno. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, gdy olej dobrze się rozgrzeje, połóż na nim cebulę. Smaż cebulę, mieszając szpatułką, dosłownie przez pięć minut, aby stała się przezroczysta i wypuściła sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj ugotowane mięso do cebuli na patelni, wymieszaj i smaż je razem na smolistym ogniu przez około 10 minut, mieszając szpatułką, aby mięso chwyciło skórkę na zewnątrz, co pozwoli sokowi pozostać w środku, a mięso będzie soczyste i delikatne w gotowym naczyniu. Smażyć przez około 10 minut, nie więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym pojemniku wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, użyłem domowego sosu pomidorowego, więc potrzebowałem trochę mniej wody. Wlej płyn na patelnię z mięsem. Zagotuj płyn, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso przez około 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tym etapie dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy, w razie potrzeby inną przyprawę do mięsa. Ale sól nie musi być natychmiast układana, w przeciwnym razie mięso wypuści sok, a pod koniec gotowania stanie się suche i twarde.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnym pojemniku wymieszaj jedną lub dwie łyżki mąki pszennej w ćwierć szklanki wody, ilość mąki zależy od pożądanej gęstości sosu. Mieszaj, aby mąka całkowicie się rozproszyła,nie ma grudek. Gotowaną mieszaninę wlewa się na patelnię z mięsem, dodaje sól do smaku i kontynuuje duszenie, ciągle mieszając szpatułką, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podajemy do stołu z dowolnym dodatkiem do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy