pikantne naleśniki z dyni z miodem

jasne, delikatne, pachnące naleśniki z dyni. Przepis na słynne amerykańskie naleśniki ma wiele opcji. Jednym z nich jest dodatek warzywny i przyprawy. Dzięki ubitym białkom Pancake są zaskakująco delikatne i przewiewne. A dynia w nich jest praktycznie niezauważalna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 63 % 24 g
192 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pikantne naleśniki z dynią, potrzebujesz: dyni, jajek, cukru, soli, mleka, oleju roślinnego, proszku do pieczenia, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, mąki; orzechy włoskie i miód do podania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piecz obraną dynię do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Potrzebujemy 200 gramów puree z dyni, wziąłem trochę więcej świeżej dyni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, imbirem i przesiej. Wcześniej zmielłem goździki w moździerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel jajka na białka i żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pieczoną dynię, żółtka, cukier do blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj około połowy mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj olej roślinny do masy dyniowej w kształcie puree, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej resztę mleka, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białka ze średnią prędkością miksera, aż będą gęste, stabilne. W procesie ubijania dodaj sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej przesianą przyprawioną mąkę do ciasta w częściach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubite białka wmieszaj do ciasta szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie zakłócać lekkości białek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Powinno być puszyste, gęste ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej patelnię nieprzywierającą. Naleśniki smażone są na suchej patelni. Umieść 2 łyżki na patelni. ciasto, tworząc okrągły naleśnik o średnicy około 10 cm, gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, Odwróć naleśnik na drugą stronę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smaż naleśnik na średnim ogniu, aż się zarumieni. Używając patelni o większej średnicy, możesz upiec kilka naleśników jednocześnie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Upiecz naleśniki z całego ciasta, ułóż stos jeden na drugim. Mam 17 Pancake ' ów. Podawaj naleśniki na ciepło lub schłodzone. Smacznego!

naleśniki Europejskie znacznie różnią się od naszych rosyjskich naleśników zarówno pod względem wielkości, jak i grubości. Są gęstsze i wyglądają jak naleśniki.

różne dodatki są używane do serwowania naleśników. Tradycyjnie jest to syrop klonowy, a także miód, masło, jagody, owoce, czekolada, śmietana.
podawaj 2-3 naleśniki na porcję, układając jeden na drugim i krojąc na kawałki w kształcie klina.

uwielbialiśmy naleśniki z posiekanymi orzechami włoskimi i miodem, dobrze uzupełniały pikantny smak wypieków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy