skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pikantne naleśniki z dynią, potrzebujesz: dyni, jajek, cukru, soli, mleka, oleju roślinnego, proszku do pieczenia, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, mąki; orzechy włoskie i miód do podania.
Krok 2:
Piecz obraną dynię do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Potrzebujemy 200 gramów puree z dyni, wziąłem trochę więcej świeżej dyni.
Krok 3:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, imbirem i przesiej. Wcześniej zmielłem goździki w moździerzu.
Krok 4:
Podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 5:
Włóż pieczoną dynię, żółtka, cukier do blendera.
Krok 6:
Dodaj około połowy mleka.
Krok 7:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Dodaj olej roślinny do masy dyniowej w kształcie puree, wymieszaj.
Krok 9:
Wlej resztę mleka, wymieszaj.
Krok 10:
Ubij białka ze średnią prędkością miksera, aż będą gęste, stabilne. W procesie ubijania dodaj sól.
Krok 11:
Wlej przesianą przyprawioną mąkę do ciasta w częściach.
Krok 12:
Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 13:
Ubite białka wmieszaj do ciasta szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie zakłócać lekkości białek.
Krok 14:
Powinno być puszyste, gęste ciasto.
Krok 15:
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą. Naleśniki smażone są na suchej patelni. Umieść 2 łyżki na patelni. ciasto, tworząc okrągły naleśnik o średnicy około 10 cm, gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, Odwróć naleśnik na drugą stronę.
Krok 16:
Smaż naleśnik na średnim ogniu, aż się zarumieni. Używając patelni o większej średnicy, możesz upiec kilka naleśników jednocześnie.
Krok 17:
Upiecz naleśniki z całego ciasta, ułóż stos jeden na drugim. Mam 17 Pancake ' ów. Podawaj naleśniki na ciepło lub schłodzone. Smacznego!
naleśniki Europejskie znacznie różnią się od naszych rosyjskich naleśników zarówno pod względem wielkości, jak i grubości. Są gęstsze i wyglądają jak naleśniki.
różne dodatki są używane do serwowania naleśników. Tradycyjnie jest to syrop klonowy, a także miód, masło, jagody, owoce, czekolada, śmietana.
podawaj 2-3 naleśniki na porcję, układając jeden na drugim i krojąc na kawałki w kształcie klina.
uwielbialiśmy naleśniki z posiekanymi orzechami włoskimi i miodem, dobrze uzupełniały pikantny smak wypieków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g