jabłka na patelni w karmelu z masłem

zarówno samodzielny deser, jak i nadzienie do ciasta! Zaletą tego deseru jest to, że można go podawać osobno i stosować jako pyszne nadzienie do ciast i pasztecików. Cukier można zastąpić brązowym cukrem (będzie jeszcze smaczniejszy), można miodem. Jabłka lepiej brać słodko-kwaśne.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 70 % 16 g
126 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

gotowanie karmelizowanych jabłek zaczyna się od przygotowania jabłek. Musisz je umyć, obrać, pokroić na osiem plasterków, usunąć rdzeń.
rozpuść śliwkę.olej na patelni i smażyć jabłka na złoty kolor. Jabłka staną się lekko miękkie.
teraz dodaj cukier i kontynuuj smażenie, aby wszystkie plasterki karmelizowały się, pokryte karmelem cukrowym. Konieczne jest delikatne mieszanie, aby nie uszkodzić całych plasterków (jeśli robisz karmelizowane jabłka na osobny deser; jeśli jako nadzienie do ciasta, to nie ma to znaczenia). Upewnij się, że nic się nie pali. Gdy jabłka są pokryte warstwą karmelu, usuń je z patelni i ostudź.
dalej działamy w razie potrzeby. Jeśli przygotowujemy deser, pięknie układamy jabłka na talerzu (można to zrobić przez foremkę do ciastek lub pierścień do formowania). Następnie wlej jabłka pozostałym karmelem na patelni. Udekoruj danie, jak chcesz. Możesz ułożyć liść mięty.
takie karmelizowane jabłka są również używane jako nadzienie do ciasta. Zamiast dżemu, dżemu lub dżemu weź je. To jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy