skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować ziemniaki z kurkami w piekarniku, potrzebujemy: ziemniaki; kurki; śmietana (20% tłuszczu); ser; olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Kurki dokładnie opłucz i osusz.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kurki, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Krok 4:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niezbyt grube krążki.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
W naczyniu do pieczenia ułóż zachodzące na siebie krążki ziemniaków. Sól i pieprz ziemniaki.
Krok 7:
Rozłóż smażone kurki równomiernie na wierzchu.
Krok 8:
Wlej śmietanę. Sól, pieprz grzyby. Nie musisz mocno solić, ponieważ ser na wierzchu jest również słony.
Krok 9:
Posyp wszystko startym serem.
Krok 10:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.
Krok 11:
Następnie zdejmij folię i piecz ziemniaki z grzybami przez około 20 minut, aż ser się zrumieni.
Krok 12:
Podawaj ziemniaki z kurkami na gorąco. Smacznego!
korzystne właściwości kurków wynikają z ich składu chemicznego, ponieważ zawierają substancje takie jak: chitynmannoza; fitosterole (ergosterol); kwas trametonolinowy; acetylenowe kwasy tłuszczowe; witaminy(D, C, grupa B, beta-karoten); niacyna; pierwiastki mineralne; puryny. A teraz zrozumiemy to w kolejności.
grzyby te są interesujące dzięki obecności unikalnej substancji-chitynmannozy, która zabija pasożyty. Ten polisacharyd dosłownie rozpuszcza jaja robaków, a także paraliżuje ich receptory nerwowe. Jednocześnie substancja ta działa selektywnie i nie wyrządza żadnej szkody osobie. Nikt nigdy nie spotkał kurków robaków, dzięki chitynmannozie pasożyty wszystkich pasków unikają spotkań z grzybem.
w 100 g kurków jest więcej niż dzienna wartość witaminy D, bez której wzrost i rozwój tkanki kostnej, krzepnięcie krwi jest niemożliwe. Dzięki tej witaminie wapń odkłada się w kościach i zębinie. Jest niezwykły, ponieważ działa zarówno jako hormon, jak i witamina. Niedobór tej substancji w organizmie wielokrotnie zwiększa ryzyko chorób serca, raka i skóry. Witamina D zwiększa odporność, wzmacnia mięśnie, normalizuje ciśnienie krwi i aktywność tarczycy. Hamuje również wzrost komórek rakowych, który jest stosowany w zapobieganiu i leczeniu raka, jako środek pomocniczy.
Witamina B6, pirydoksyna, zapewnia produkcję serotoniny, białka, hemoglobiny i histaminy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga wchłanianie tłuszczów i pozytywnie wpływa na rytm serca. Organizm potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wątroby.
pirydoksyna zapobiega występowaniu chorób skóry.
kurki są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Substancja ta nie tylko pozytywnie wpływa na odporność organizmu na infekcje, ale także bierze udział w metabolizmie węglowodanów i syntezie kolagenu. Witamina C bierze udział w krzepnięciu krwi, więc grzyby te są przydatne w różnych krwawieniach. Kwas askorbinowy jest niezbędny do usuwania toksyn z organizmu. Jej niedobór w tkankach kości i zębów może prowadzić do ich zniszczenia.
niacyna jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do metabolizmu, pomagającym żołądkowi i jelitom w rozkładaniu i trawieniu pokarmu. Jest niezbędny do obniżenia poziomu cholesterolu i ruchomości stawów. Substancja ta rozszerza małe naczynia krwionośne, działa uspokajająco i jest stosowana w leczeniu migreny, lęku, depresji i rozproszenia uwagi.
dużo tych żółtych grzybów i kwasu foliowego, witaminy B9 zaangażowanej w hematopoezę i odpowiedzialnej za produkcję czerwonych krwinek. Brak tego kwasu w organizmie prowadzi do anemii. Witamina ta wspomaga regenerację komórek, a także ich rozwój. Ponadto substancja ta poprawia trawienie i zwiększa apetyt.
kwas pantotenowy, witamina B5, bierze udział w metabolizmie, stymuluje nadnercza do produkcji glukokortykoidów, hormonów przeciwzapalnych i antyalergicznych. Przy niedoborze tej witaminy spada odporność organizmu na infekcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g