ziemniaki w śmietanie z kurkami i serem w piekarniku

grzyby z dodatkami są pieczone razem. Okaże się pyszny! Kurki to moje ulubione grzyby od dzieciństwa. Pozostałym jestem zupełnie obojętna. Ale gdy tylko pojawi się okazja, aby kupić te jasne i pachnące grzyby, od razu myślę, co jeszcze ugotowałoby z nich pyszne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 38 % 9 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować ziemniaki z kurkami w piekarniku, potrzebujemy: ziemniaki; kurki; śmietana (20% tłuszczu); ser; olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurki dokładnie opłucz i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kurki, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niezbyt grube krążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do pieczenia ułóż zachodzące na siebie krążki ziemniaków. Sól i pieprz ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż smażone kurki równomiernie na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę. Sól, pieprz grzyby. Nie musisz mocno solić, ponieważ ser na wierzchu jest również słony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp wszystko startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zdejmij folię i piecz ziemniaki z grzybami przez około 20 minut, aż ser się zrumieni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj ziemniaki z kurkami na gorąco. Smacznego!

korzystne właściwości kurków wynikają z ich składu chemicznego, ponieważ zawierają substancje takie jak: chitynmannoza; fitosterole (ergosterol); kwas trametonolinowy; acetylenowe kwasy tłuszczowe; witaminy(D, C, grupa B, beta-karoten); niacyna; pierwiastki mineralne; puryny. A teraz zrozumiemy to w kolejności.
grzyby te są interesujące dzięki obecności unikalnej substancji-chitynmannozy, która zabija pasożyty. Ten polisacharyd dosłownie rozpuszcza jaja robaków, a także paraliżuje ich receptory nerwowe. Jednocześnie substancja ta działa selektywnie i nie wyrządza żadnej szkody osobie. Nikt nigdy nie spotkał kurków robaków, dzięki chitynmannozie pasożyty wszystkich pasków unikają spotkań z grzybem.
w 100 g kurków jest więcej niż dzienna wartość witaminy D, bez której wzrost i rozwój tkanki kostnej, krzepnięcie krwi jest niemożliwe. Dzięki tej witaminie wapń odkłada się w kościach i zębinie. Jest niezwykły, ponieważ działa zarówno jako hormon, jak i witamina. Niedobór tej substancji w organizmie wielokrotnie zwiększa ryzyko chorób serca, raka i skóry. Witamina D zwiększa odporność, wzmacnia mięśnie, normalizuje ciśnienie krwi i aktywność tarczycy. Hamuje również wzrost komórek rakowych, który jest stosowany w zapobieganiu i leczeniu raka, jako środek pomocniczy.
Witamina B6, pirydoksyna, zapewnia produkcję serotoniny, białka, hemoglobiny i histaminy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga wchłanianie tłuszczów i pozytywnie wpływa na rytm serca. Organizm potrzebuje tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wątroby.
pirydoksyna zapobiega występowaniu chorób skóry.
kurki są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Substancja ta nie tylko pozytywnie wpływa na odporność organizmu na infekcje, ale także bierze udział w metabolizmie węglowodanów i syntezie kolagenu. Witamina C bierze udział w krzepnięciu krwi, więc grzyby te są przydatne w różnych krwawieniach. Kwas askorbinowy jest niezbędny do usuwania toksyn z organizmu. Jej niedobór w tkankach kości i zębów może prowadzić do ich zniszczenia.
niacyna jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do metabolizmu, pomagającym żołądkowi i jelitom w rozkładaniu i trawieniu pokarmu. Jest niezbędny do obniżenia poziomu cholesterolu i ruchomości stawów. Substancja ta rozszerza małe naczynia krwionośne, działa uspokajająco i jest stosowana w leczeniu migreny, lęku, depresji i rozproszenia uwagi.
dużo tych żółtych grzybów i kwasu foliowego, witaminy B9 zaangażowanej w hematopoezę i odpowiedzialnej za produkcję czerwonych krwinek. Brak tego kwasu w organizmie prowadzi do anemii. Witamina ta wspomaga regenerację komórek, a także ich rozwój. Ponadto substancja ta poprawia trawienie i zwiększa apetyt.
kwas pantotenowy, witamina B5, bierze udział w metabolizmie, stymuluje nadnercza do produkcji glukokortykoidów, hormonów przeciwzapalnych i antyalergicznych. Przy niedoborze tej witaminy spada odporność organizmu na infekcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy