skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiać przez sito do miski lub innego wygodnego pojemnika dwieście gramów mąki.
Krok 2:
Dodaj ćwierć łyżeczki soli i dwie łyżki cukru do mąki.
Krok 3:
Dodaj trzy czwarte łyżeczki szybko działających drożdży do miski i wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 4:
Rozbij i włóż jedno jajko kurze do miski.
Krok 5:
Dodaj około dwóch łyżek oleju roślinnego do miski.
Krok 6:
Dodaj około dwóch łyżek oleju roślinnego do wspólnej miski, mieszając trzepaczką, a następnie wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów ciepłej wody i zacznij zagniatać ciasto, aby zrobić naleśniki.
Krok 7:
Rozbijając wszystkie grudki, intensywnie zagniatamy ciasto, a następnie przykrywamy ręcznikiem i usuwamy na pięćdziesiąt minut w ciepłe miejsce do proofingu.
Krok 8:
Po pięćdziesięciu minutach dobrze wyrośnięte ciasto kładziemy na stole i mieszamy.
Krok 9:
Rozłóż naleśniki uformowane z ciasta na gorącej patelni za pomocą łyżek stołowych i smaż na złoty kolor z jednej strony.
Krok 10:
Odwróć naleśniki widelcami, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz temperaturę pieca, smaż drugą stronę na złoty kolor.
Krok 11:
Przenosimy smażone naleśniki z obu stron na serwetkę, aby nadmiar oleju zniknął.
Krok 12:
Naleśniki są przenoszone na talerz i podawane ze śmietaną, możesz z dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem według własnego uznania i smaku.
Krok 13:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
naleśniki to tradycyjne, jedno z najstarszych potraw kuchni białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ale teraz nie tracą popularności wśród smakoszy. Aby naleśniki były bujne i rumiane, ciasto należy wlać na gorącą patelnię z olejem roślinnym. Ciasto drożdżowe należy pozostawić na 40-60 minut, aby" podejść " - wtedy naleśniki będą lekkie i przewiewne. Można je podawać z dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Zwiewne, pożywne, smaczne, łatwe do przygotowania placki drożdżowe na wodzie z jajkami to wspaniałe danie na śniadanie lub lekką popołudniową przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g