bujne i rumiane placki z ciasta drożdżowego

tradycyjne danie kuchni białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej! Świetny przepis na łatwe do przygotowania naleśniki powietrzne bez kefiru i mleka na maślanym cieście drożdżowym, które z pewnością wszystkim się spodobają i mile zaskoczą swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 59 % 35 g
321 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiać przez sito do miski lub innego wygodnego pojemnika dwieście gramów mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj ćwierć łyżeczki soli i dwie łyżki cukru do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzy czwarte łyżeczki szybko działających drożdży do miski i wymieszaj wszystkie suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij i włóż jedno jajko kurze do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj około dwóch łyżek oleju roślinnego do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj około dwóch łyżek oleju roślinnego do wspólnej miski, mieszając trzepaczką, a następnie wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów ciepłej wody i zacznij zagniatać ciasto, aby zrobić naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbijając wszystkie grudki, intensywnie zagniatamy ciasto, a następnie przykrywamy ręcznikiem i usuwamy na pięćdziesiąt minut w ciepłe miejsce do proofingu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pięćdziesięciu minutach dobrze wyrośnięte ciasto kładziemy na stole i mieszamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż naleśniki uformowane z ciasta na gorącej patelni za pomocą łyżek stołowych i smaż na złoty kolor z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć naleśniki widelcami, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz temperaturę pieca, smaż drugą stronę na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenosimy smażone naleśniki z obu stron na serwetkę, aby nadmiar oleju zniknął.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naleśniki są przenoszone na talerz i podawane ze śmietaną, możesz z dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem według własnego uznania i smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

naleśniki to tradycyjne, jedno z najstarszych potraw kuchni białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ale teraz nie tracą popularności wśród smakoszy. Aby naleśniki były bujne i rumiane, ciasto należy wlać na gorącą patelnię z olejem roślinnym. Ciasto drożdżowe należy pozostawić na 40-60 minut, aby" podejść " - wtedy naleśniki będą lekkie i przewiewne. Można je podawać z dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Zwiewne, pożywne, smaczne, łatwe do przygotowania placki drożdżowe na wodzie z jajkami to wspaniałe danie na śniadanie lub lekką popołudniową przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy