placki z makiem

mak można zmielić w blenderze, aby nie chrupał. Mak to jedna z najstarszych przypraw używanych przez ludzi w czasach neolitu. Według wstępnych szacunków historycznych wykopalisk, jego ojczyzną jest Terytorium Morza Śródziemnego. Jego nasiona od dawna są używane do gotowania, a sama roślina może służyć do przygotowywania różnych mikstur leczniczych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 54 % 20 g
203 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić naleśniki z maku, potrzebujemy: mak; mąka; kefir; jajko; cukier; soda i olej roślinny do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mak zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut. Następnie spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę. W głębokiej misce połącz kefir, jajko i sodę. Dokładnie wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, cukier i mak do mieszanki kefiru. Wszystko ponownie wymieszaj, rozbijając grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno uzyskać jednorodne ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Mak jest symbolem snu i śmierci, a kwitnący jest bezprecedensowym pięknem, również symbolem niezniszczalnej młodości i kobiecego uroku. 

Mak służył jako symbol płodności ze względu na swoją wielką płodność. Dlatego jest stałym atrybutem Hery ( Juno) - bogini płodności i małżeństwa. Świątynia i posąg bogini płodności i małżeństwa - Hery (Juno) na wyspie Samos ozdobiono makowymi głowami. Z makiem w ręku zawsze przedstawiana była bogini żniw-Ceres (Demitra). Z kwiatów maku i kłosów chleba utkano wieńce, które zdobiły jej posągi. Często samą boginię nazywano Mekoną(z greckiego mecon, makon-mak).
starożytni Grecy wierzyli, że ten kwiat został stworzony przez Boga snu Hypnosa dla Demeter, kiedy była tak zmęczona poszukiwaniem swojej zaginionej córki Persefony, którą ukradł Hades, władca podziemnego królestwa umarłych, że nie mogła już zapewnić wzrostu chleba. Wtedy Hypnos dał jej Maca, żeby zasnęła i odpoczęła.

z makiem czasami przedstawiano Persefonę-przedstawiano ją owiniętą girlandami kwiatów maku - jako symbol zejścia na ziemię w tym czasie spokoju.
według starożytnej rzymskiej legendy-wyrósł ze łez Wenus, które wylała, gdy dowiedziała się o śmierci pięknego młodzieńca Adonisa.

według buddyjskiej legendy mak dorastał na ziemi dotkniętej rzęsami zasypiającego Buddy.
Mak nazywany jest "ślepym uderzeniem", ponieważ jasny czerwony kolor maku działa oślepiająco, a "słaba głowa", ponieważ zapach jego kwiatów powoduje ból głowy. Ten kwiat jest atrybutem Hypnosa. Przedstawiano go jako leżącego lub siedzącego młodzieńca lub anioła z opuszczonymi skrzydłami, niosącego w rękach Makowe głowy, czasem z wieńcem z makowych głów na głowie.

Mak był atrybutem boga śmierci-Thanatosa, dlatego był przedstawiany jako młodzieniec z wieńcem z maku, ale z czarnymi skrzydłami, w czarnej szacie i gaszący przewróconą płonącą pochodnię. Królestwo snu Morfeusza zostało obsadzone makami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy