pasztet z wątroby na zimę

pyszny pasztet, który można przechowywać w słoikach przez całą zimę! Kanapka z pasztetem może zaspokoić głód w ciągu dnia lub stanowić doskonałe śniadanie. Nie trzeba go gotować od razu przed podaniem. Przygotowany z wyprzedzeniem i zwinięty w słoiki na zimę, będzie zawsze pod ręką!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 14 % 2 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

podstawą pasztetu jest wątroba. Ten przepis wykorzystuje wieprzowinę, ale możesz przygotować danie z dowolnej innej wątroby. Kurczak, indyk , wołowina - z każdą odmianą smak okaże się zróżnicowany i wyraźny. Proces gotowania nie różni się od zwykłego pasztetu, który gotuje się przez kilka dni, a nie do długotrwałego przechowywania.

zaczynamy od przygotowania wątroby. Na każdym, nawet najładniejszym kawałku, będą Filmy, być może żyły i trochę tłuszczu. Usuwamy to wszystko i myjemy kawałek pod bieżącą wodą. Suszymy wątrobę ręcznikami papierowymi, aby woda nie przeszkadzała w krojeniu i nie wpadała do pasztetu. Pokrój wątrobę na małe kawałki. Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękło.

ugotujemy pasztet w powolnej kuchence, jest to znacznie łatwiejsze niż na patelni, danie okaże się soczyste, delikatne, a gotowanie nie będzie męczące. Wlej olej roślinny do miski multicookera, podgrzej w trybie smażenia i dodaj wątrobę. Smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Smażyć przez 15 minut.

obierz cebulę i marchewkę, umyj, osusz ręcznikiem. Pokrój na duże kawałki. Podczas gotowania pasztet zostanie rozdrobniony, więc nie musisz się martwić pięknem krojenia warzyw.

Przenieś wątrobę na osobny talerz i załaduj warzywa do miski multicookera. Smażyć cebulę i marchewkę, aż warzywa będą miękkie.

podczas gotowania cebuli i marchwi posiekaj wątrobę. Najłatwiej to zrobić za pomocą blendera, zanurzeniowego lub stacjonarnego.

odstawiamy posiekaną wątrobę i przeciążamy ugotowane warzywa w misce blendera. Są również mielone. Łączymy wątrobę i warzywa, mieszamy szpatułką, a następnie ponownie przetwarzamy całą masę za pomocą blendera.

dopraw pasztet solą i mielonym pieprzem, dodaj dobrze zmiękczone masło i wymieszaj całą masę łyżką lub szpatułką, aż będzie gładka.

moje słoiki do pasztetu, nie można ich wcześniej wysterylizować. Rozłóż pasztet na słoikach i przykryj pokrywkami. Instalujemy słoiki w misce multicookera, wlewamy wodę między nimi, zamykamy pokrywkę i sterylizujemy przez 20 minut w trybie szybkiego gotowania. Jeśli z odpowiednich trybów jest tylko gotowanie, sterylizujemy przez 2 godziny.

po zakończeniu procesu zwijamy pokrywki, schładzamy słoiki i odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy