skład / składniki
metoda gotowania
podstawą pasztetu jest wątroba. Ten przepis wykorzystuje wieprzowinę, ale możesz przygotować danie z dowolnej innej wątroby. Kurczak, indyk , wołowina - z każdą odmianą smak okaże się zróżnicowany i wyraźny. Proces gotowania nie różni się od zwykłego pasztetu, który gotuje się przez kilka dni, a nie do długotrwałego przechowywania.
zaczynamy od przygotowania wątroby. Na każdym, nawet najładniejszym kawałku, będą Filmy, być może żyły i trochę tłuszczu. Usuwamy to wszystko i myjemy kawałek pod bieżącą wodą. Suszymy wątrobę ręcznikami papierowymi, aby woda nie przeszkadzała w krojeniu i nie wpadała do pasztetu. Pokrój wątrobę na małe kawałki. Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękło.
ugotujemy pasztet w powolnej kuchence, jest to znacznie łatwiejsze niż na patelni, danie okaże się soczyste, delikatne, a gotowanie nie będzie męczące. Wlej olej roślinny do miski multicookera, podgrzej w trybie smażenia i dodaj wątrobę. Smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Smażyć przez 15 minut.
obierz cebulę i marchewkę, umyj, osusz ręcznikiem. Pokrój na duże kawałki. Podczas gotowania pasztet zostanie rozdrobniony, więc nie musisz się martwić pięknem krojenia warzyw.
Przenieś wątrobę na osobny talerz i załaduj warzywa do miski multicookera. Smażyć cebulę i marchewkę, aż warzywa będą miękkie.
podczas gotowania cebuli i marchwi posiekaj wątrobę. Najłatwiej to zrobić za pomocą blendera, zanurzeniowego lub stacjonarnego.
odstawiamy posiekaną wątrobę i przeciążamy ugotowane warzywa w misce blendera. Są również mielone. Łączymy wątrobę i warzywa, mieszamy szpatułką, a następnie ponownie przetwarzamy całą masę za pomocą blendera.
dopraw pasztet solą i mielonym pieprzem, dodaj dobrze zmiękczone masło i wymieszaj całą masę łyżką lub szpatułką, aż będzie gładka.
moje słoiki do pasztetu, nie można ich wcześniej wysterylizować. Rozłóż pasztet na słoikach i przykryj pokrywkami. Instalujemy słoiki w misce multicookera, wlewamy wodę między nimi, zamykamy pokrywkę i sterylizujemy przez 20 minut w trybie szybkiego gotowania. Jeśli z odpowiednich trybów jest tylko gotowanie, sterylizujemy przez 2 godziny.
po zakończeniu procesu zwijamy pokrywki, schładzamy słoiki i odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g