skład / składniki
metoda gotowania
cukinię opłucz zimną wodą i osusz. Następnie pokrój cukinię wzdłuż całego warzywa na cienkie talerze o grubości nie większej niż 7 mm. dopraw pokrojone warzywa czarnym pieprzem i solą do smaku i pozostaw na chwilę do soli. W tym czasie przygotuj patelnię grillową (możesz użyć zwykłej). Nasmaruj jego powierzchnię olejem roślinnym (słonecznikiem lub oliwą) i podgrzej na średnim ogniu. Samą cukinię można również posmarować olejem roślinnym. Następnie połóż partię cukinii na rozgrzanej patelni i usmaż je na charakterystyczne paski grilla z jednej strony, a następnie odwróć na drugą stronę. Połóż smażone paski cukinii na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Ostudzić.
przygotuj nadzienie serowe do bułek z cukinii. Pietruszkę opłucz w zimnej wodzie i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie odetnij łodygi i drobno posiekaj warzywa. Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki. W misce blendera najpierw umieść czosnek z ziołami i posiekaj. Następnie dodaj kremowy miękki ser i zmiel na jednorodną masę. Dodaj sól do smaku.
przygotuj nadzienie twarogowe. W misce blendera wymieszaj twaróg o zawartości tłuszczu co najmniej 9%, suszone pomidory i czosnek, obrane i pokrojone na kawałki. Za pomocą blendera wymieszaj wszystko na gładką masę i dopraw do smaku czarnym pieprzem i solą.
po ostygnięciu talerzy cukinii możesz zacząć owijać bułki. Połóż warstwę nadzienia na talerzu i równomiernie rozprowadź na całym obszarze. Chwytając krawędź z jednej strony, zwiń talerz cukinii w rolkę i zabezpiecz na środku wykałaczką, aby rolka się nie rozwijała, a nadzienie nie wychodziło.
gotowe bułki z cukinii można ustawić pionowo na talerzu i podawać. Przechowywać w lodówce przez kilka dni.
smacznego! To jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g