skład / składniki
metoda gotowania
pokrój cebulę i ogórek.
podgrzej patelnię, usmaż kiełbaski.
następnie podsmaż boczek na złoty kolor.
pokrój boczek.
rozłóż musztardę na bagietce.
połóż sałatę, kiełbasę, cebulę, ogórek i bekon i polej keczupem.
Hot Dog (ang. hot dog-litery. "gorący pies") bułka pszenna z kiełbasą lub kiełbasą przyprawioną keczupem, majonezem, musztardą, a czasem warzywami (świeżymi, marynowanymi lub smażonymi), ziołami, serem lub boczkiem.
Hot Dog jest zwykle spożywany bez użycia sztućców i przyborów. Istnieje wiele odmian tego dania.
pewien rzeźnik z Frankfurtu robił kiełbaski o nazwie" Dachshundwurst", dosłownie "jamnik kiełbasiany". Niemiecki emigrant przywiózł tę kiełbasę do USA. Począwszy od 1871 roku zaczął sprzedawać kiełbasę owiniętą kromkami chleba. Udało mu się sprzedać w ciągu roku 3684 "daxhundów"[źródło nieokreślone 1367 dni]. Danie zyskało dużą popularność.
w 1901 roku ilustrator Dargan zauważył, że jeden sprzedawca kiełbas zamiast zwykłych płaskich kromek chleba zaczął używać bułki, w której szczelinę starannie układał kiełbasę, która była łatwiejsza do trzymania. Dargan postanowił zilustrować tę sprawę, ale nie był pewien poprawności pisowni "Dachshund" i po prostu nazwał taką bułkę "hot dog".
Wyjaśnienie ludowe opiera się na pewnym podobieństwie wymowy angielskiego słowa dogs /dɑːgz/ i Dachshund /ˈdɑːkshʊnt/ w niektórych odmianach języka angielskiego. Te słowa wydają się szczególnie podobne do tych, którzy, jak wielu Niemców, wymawiają słowo z akcentem, ogłuszając końcowe spółgłoski. W każdym razie w wymowie nowojorskiej te dwa słowa są zupełnie odmienne (por. / dɔɡ /i/ dɑːkshʊnt/), a tradycja stanowi zatem późniejszą fikcję.
w 1987 roku we Frankfurcie w Niemczech obchodzono 100-lecie hot doga. Chociaż Austriacy kwestionują to i uważają, że ich Wiedeńskie kiełbaski są dowodem pochodzenia hot doga.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g