chrupiące tosty śniadaniowe z warzywami, bekonem i jajkiem

Jedna z wielu odmian śniadaniowych dla miłośników jajek. Ten przepis będzie szczególnie interesujący dla osób, które wolą obfite śniadanie, ponieważ ta kanapka składa się z dwóch kromek chleba i nadzienia między nimi. Świetnie nadaje się również na przekąskę w środku dnia, ponieważ wygodnie jest ją zabrać ze sobą.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 45 % 9 g
133 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz wziąć kawałek chleba tostowego, położyć go na desce. Weź szklankę i ustaw ją dnem na środku chleba kanapkowego, dobrze dociśnij, aby w środku utworzyło się okrągłe wgłębienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię włożyć dwa kawałki gotowanego wędzonego boczku (opcjonalnie można użyć boczku wędzonego na surowo) i bez dodawania oleju usmażyć je z obu stron na średnim ogniu. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię o dużej średnicy i połóż dwie kromki chleba kanapkowego na raz: jedną zwykłą, drugą z okrągłym wgłębieniem (połóż ją na dnie patelni). Wysusz chleb na lekko złoty kolor, a następnie odwróć kawałki. Wbij jajko w kawałek z wgłębieniem i Posol je do smaku. Następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj smażenie, aż jajko się ugotuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wszystkie składniki do złożenia tostów. Aby to zrobić, umyj sałatę frillis i pomidor. Pokrój pomidora na grube okrągłe plastry. Połóż podstawowy chrupiący kawałek chleba tostowego na powierzchni roboczej. Ułóż na nim warstwy wszystkiego, czego potrzebujesz do prefabrykowanej kanapki, a mianowicie liście frillis, smażone kawałki boczku, plasterek sera i posiekane pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie musisz wziąć kawałek chleba kanapkowego smażonego z jajkiem (w razie potrzeby jajko można posypać odrobiną pieprzu) i położyć na pozostałych składnikach. Chrupiące tosty śniadaniowe z warzywami, bekonem i jajkiem są gotowe! Podawaj go do stołu natychmiast, gdy jest ciepły.

Uwielbiam jajka!!! Dlatego prawie w każdy weekend w naszym domu na śniadanie na stole jest danie z jajek. Może to być omlet, po prostu jajka na twardo lub na miękko, różne wersje kanapek z jajkiem w koszulce, a może Scramble, na przykład z boczkiem i zieloną cebulą, a nawet naleśnik-Galeta z jajecznicą i boczkiem, co jest również bardzo smaczne! Ale najczęściej jest to oczywiście jajecznica z kawałkami smażonej gotowanej kiełbasy i aromatycznej kawy. To prawda, że czasami chcę jakiejś odmiany, dlatego przygotowuję coś nowego i interesującego. Tym razem podzielę się z wami przepisem na chrupiące tosty z warzywami, bekonem i jajkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy