stek wieprzowy z sosem sojowym na patelni

pyszny i soczysty kawałek mięsa na romantyczną kolację! Jednym z najszybszych dań mięsnych jest przygotowanie steku. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale najczęściej gotuję z wieprzowiny. Ponieważ jest to mięso najbardziej dostępne i lubiane przez wszystkich członków mojej rodziny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 14 g
tłuszcze 50 % 22 g
węglowodany 18 % 8 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój świeże mięso wieprzowe na porcje steków. Powinny mieć co najmniej 2-2,5 cm grubości, nie muszą być grubsze, ponieważ mięso może nie smażyć się wystarczająco dobrze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osobno wymieszaj sos sojowy, sól i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz mięso w sosie. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw do marynowania na co najmniej 1 godzinę. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym bogatszy będzie smak i aromat gotowego dania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed smażeniem mięsa rozgrzej patelnię, wlej do niej olej roślinny i włóż obrany i posiekany czosnek. Smaż na złoty kolor i usuń. Podczas smażenia czosnek nada olejowi swój smak i aromat. Rezultatem jest olej czosnkowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Patelnię z masłem czosnkowym ułóż steki i smaż przez 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Podczas smażenia uważnie obserwuj mięso, ponieważ dzięki sosowi sojowemu mięso szybciej nabiera złotego odcienia. Połóż gotowe mięso na papierowych serwetkach, aby spuścić z nich nadmiar tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotowe mięso na talerzach z ziołami i podawaj. Dodatkowo podawaj dowolny dodatek i sos. Smacznego!

aby ugotować stek, wybierz świeże mięso, które nigdy nie zostało zamrożone, ponieważ podczas rozmrażania wypłynie z niego dużo soku, a gotowe danie będzie suche i twarde.
aby nadać mięsu dodatkowy smak, można je marynować przez chwilę przed smażeniem.
stos mięsa jest oczywiście bardzo smaczny na grillu, ale jeśli go nie ma, możesz użyć zwykłej patelni. Co najważniejsze, patelnia musi być bardzo gorąca, aby mięso natychmiast się uszczelniło i wszystkie soki pozostały w środku. Dzięki
w tym procesie gotowe danie będzie z złotą skórką i dość soczyste w środku.
do stosów mięsa podaję do dekoracji tłuczone ziemniaki, pieczone warzywa lub sałatka warzywna. I oczywiście takie danie można uzupełnić czerwonym winem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy