skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój świeże mięso wieprzowe na porcje steków. Powinny mieć co najmniej 2-2,5 cm grubości, nie muszą być grubsze, ponieważ mięso może nie smażyć się wystarczająco dobrze.
Krok 2:
Osobno wymieszaj sos sojowy, sól i przyprawy.
Krok 3:
Zanurz mięso w sosie. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw do marynowania na co najmniej 1 godzinę. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym bogatszy będzie smak i aromat gotowego dania.
Krok 4:
Przed smażeniem mięsa rozgrzej patelnię, wlej do niej olej roślinny i włóż obrany i posiekany czosnek. Smaż na złoty kolor i usuń. Podczas smażenia czosnek nada olejowi swój smak i aromat. Rezultatem jest olej czosnkowy.
Krok 5:
Patelnię z masłem czosnkowym ułóż steki i smaż przez 3-4 minuty.
Krok 6:
Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Podczas smażenia uważnie obserwuj mięso, ponieważ dzięki sosowi sojowemu mięso szybciej nabiera złotego odcienia. Połóż gotowe mięso na papierowych serwetkach, aby spuścić z nich nadmiar tłuszczu.
Krok 7:
Połóż gotowe mięso na talerzach z ziołami i podawaj. Dodatkowo podawaj dowolny dodatek i sos. Smacznego!
aby ugotować stek, wybierz świeże mięso, które nigdy nie zostało zamrożone, ponieważ podczas rozmrażania wypłynie z niego dużo soku, a gotowe danie będzie suche i twarde.
aby nadać mięsu dodatkowy smak, można je marynować przez chwilę przed smażeniem.
stos mięsa jest oczywiście bardzo smaczny na grillu, ale jeśli go nie ma, możesz użyć zwykłej patelni. Co najważniejsze, patelnia musi być bardzo gorąca, aby mięso natychmiast się uszczelniło i wszystkie soki pozostały w środku. Dzięki
w tym procesie gotowe danie będzie z złotą skórką i dość soczyste w środku.
do stosów mięsa podaję do dekoracji tłuczone ziemniaki, pieczone warzywa lub sałatka warzywna. I oczywiście takie danie można uzupełnić czerwonym winem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g