serniki twarogowe z polewą z pasty orzechowej

Klasyczne serniki z fantazyjnym sosem z makaronu orzechowego. Piękno tego przepisu tkwi w klasycznym składzie ciasta i niezwykłej polewie. Pasta orzechowa Cię zaskoczy! Orzechowy słonawy smak w połączeniu z gorącymi sernikami to czysta rozkosz!
Daruśka HostessaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 15 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 40 % 19 g
247 kcal
IG: 0 / 15 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

✔wymieszaj wszystkie składniki razem i podziel ciasto na małe kulki 10-12 sztuk.
✔nie radzę ich rozwałkować, lepiej po prostu delikatnie Zaakceptuj, abyś mógł je usmażyć.

* jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki do ciasta, ale wolę nie mieszać smaków i pozostawić ciasto bez zmian.

✔smażyć z obu stron na patelni z cienkim dnem na małym ogniu do miękkości. Serniki powinny być pokryte złotą skórką. Nie ma potrzeby nadmiernego rozgotowania, w przeciwnym razie będą suche.

* gotuję zawsze bez oleju, używam wody lub soku z samego produktu. Ale znowu możesz to zrobić według własnego uznania.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✔podgrzej pastę orzechową w kuchence mikrofalowej, wymieszaj, możesz dodać sól lub cukier do smaku, w zależności od tego, jakiego smaku brakuje.
polej gotowe serniki i udekoruj orzeszkami ziemnymi!

* czasami dodaję czekoladę do sosu, rozpuszczam czekoladowe krople ciasta w łaźni wodnej i mieszam z rozgrzaną pastą z orzeszków ziemnych.

również sos z pasty orzechowej i bitej śmietany może być odpowiedni do tego przepisu: podgrzej pastę orzechową do uzyskania płynnej konsystencji, wlej do bitej śmietany / śmietany, wymieszaj, ale nie mieszaj ich do jednolitej struktury.
jeśli jesteś słodki, możesz dodatkowo wlać tam: chipsy kokosowe, chipsy czekoladowe, jagody i wszystko, czego dusza zapragnie.

wariacje na temat sosu masa, możesz użyć białej czekolady, ciemnej, oleju kokosowego, masła migdałowego, syropu klonowego, polewy czekoladowej i tak dalej. Ale pasta orzechowa i tak zaskoczy Cię najbardziej:) Gorąco polecam spróbować! Można łączyć z różnymi potrawami.

dla miłośników orzeszków ziemnych możesz użyć nie miękkiej pasty, ale chrupiącej. Wtedy ilość chrupiących orzeszków ziemnych będzie dwukrotnie większa :)

ważne! Chrupiąca pasta po przechowywaniu w lodówce staje się twarda, polecam przechowywać po prostu w ciemnym miejscu, gdzie jest chłodno.

w następnym przepisie opowiem o niezwykłej pożywnej sałatce z kurczakiem i sosem z tej samej pasty orzechowej, zapewniam, że wszystkim się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 588   kcal/100g

Podobne przepisy