serniki ricotta na oleju roślinnym

delikatne, pyszne serniki ricotta. Pyszne serniki ricotta. Delikatne i łatwe w przygotowaniu. Uwielbiam je jeść na zimno. Możesz podawać ze śmietaną, miodem lub dżemem według własnego gustu.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 46 % 18 g
236 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

włóż riccotę do miski. Ubij jajko, dodaj cukier, wymieszaj.
dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.
podgrzej patelnię 1 łyżką oleju roślinnego.
za pomocą mokrej łyżki rozłóż serniki na patelni.
smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.
Odwróć, smaż na małym ogniu przez 10-15 minut.

ricotta to tradycyjny włoski ser serwatkowy. W świecie kulinarnym istnieje niewypowiedziana zasada wynikająca z doświadczenia: "nie wyrzucaj niczego, czego nie potrzebujesz!"Ricotta to klasyczny przykład. Przygotowuje się go z serwatki pozostałej po przygotowaniu innych odmian. Stąd nazwa sera ricotta, co oznacza "wtórnie ugotowany". I chociaż w rzeczywistości wcale nie jest serem, cały świat nazywa to w ten sposób.
produkcja ricotty na terenie dzisiejszych Włoch rozpoczęła się prawdopodobnie w epoce brązu. W drugim tysiącleciu p. n. e. w tych miejscach szeroko rozwinęła się produkcja sera z pełnego mleka. Duża liczba starożytnych kotłów do gotowania i podgrzewania mleka, a także znalezione tarki do sera potwierdzają ten fakt.
proces gotowania ricotty nie zmienił się od czasu jej narodzin. Pierwszym krokiem jest podgrzanie surowicy (czasami z dodatkowym zakwaszeniem) do 85-90 stopni, co powoduje zwijanie się i unoszenie albuminy i globuliny. Po całkowitym wynurzeniu ogrzewanie zatrzymuje się i chłodzi masę. Następnie skrzep twarogowy umieszcza się w koszach w kształcie stożka, aby usunąć nadmiar wilgoci na 8-24 godziny. Tradycyjnie do produkcji sera używano koszy wierzbowych, obecnie stosuje się plastikowe i metalowe. Ricotta jest następnie przenoszona do suchych, chłodnych pomieszczeń.
zastanów się, jakie rodzaje ricotty istnieją:

ricotta Romana-jest wytwarzana z serwatki owczej pozostałej po przygotowaniu Pecorino Romano (Pecorino romano) z dodatkiem pełnego mleka owiec pasących się tylko na pastwiskach Toskanii (Toscana). Ser ma nierówną konsystencję, biały kolor i słodki smak;

ricotta di Bufala (Ricotta di Bufala) – jest produkowany z serwatki i mleka bawołów w prowincjach Kampania (Campania), Lazio (Lazio), Apulia (Puglia) i Molise (Molise). Ser w Kolorze białej porcelany nie ma Skórki. Konsystencja jest kremowa i miękka, smak jest delikatny, lekko słodki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy