skład / składniki
metoda gotowania
włóż riccotę do miski. Ubij jajko, dodaj cukier, wymieszaj.
dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.
podgrzej patelnię 1 łyżką oleju roślinnego.
za pomocą mokrej łyżki rozłóż serniki na patelni.
smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty.
Odwróć, smaż na małym ogniu przez 10-15 minut.
ricotta to tradycyjny włoski ser serwatkowy. W świecie kulinarnym istnieje niewypowiedziana zasada wynikająca z doświadczenia: "nie wyrzucaj niczego, czego nie potrzebujesz!"Ricotta to klasyczny przykład. Przygotowuje się go z serwatki pozostałej po przygotowaniu innych odmian. Stąd nazwa sera ricotta, co oznacza "wtórnie ugotowany". I chociaż w rzeczywistości wcale nie jest serem, cały świat nazywa to w ten sposób.
produkcja ricotty na terenie dzisiejszych Włoch rozpoczęła się prawdopodobnie w epoce brązu. W drugim tysiącleciu p. n. e. w tych miejscach szeroko rozwinęła się produkcja sera z pełnego mleka. Duża liczba starożytnych kotłów do gotowania i podgrzewania mleka, a także znalezione tarki do sera potwierdzają ten fakt.
proces gotowania ricotty nie zmienił się od czasu jej narodzin. Pierwszym krokiem jest podgrzanie surowicy (czasami z dodatkowym zakwaszeniem) do 85-90 stopni, co powoduje zwijanie się i unoszenie albuminy i globuliny. Po całkowitym wynurzeniu ogrzewanie zatrzymuje się i chłodzi masę. Następnie skrzep twarogowy umieszcza się w koszach w kształcie stożka, aby usunąć nadmiar wilgoci na 8-24 godziny. Tradycyjnie do produkcji sera używano koszy wierzbowych, obecnie stosuje się plastikowe i metalowe. Ricotta jest następnie przenoszona do suchych, chłodnych pomieszczeń.
zastanów się, jakie rodzaje ricotty istnieją:
ricotta Romana-jest wytwarzana z serwatki owczej pozostałej po przygotowaniu Pecorino Romano (Pecorino romano) z dodatkiem pełnego mleka owiec pasących się tylko na pastwiskach Toskanii (Toscana). Ser ma nierówną konsystencję, biały kolor i słodki smak;
ricotta di Bufala (Ricotta di Bufala) – jest produkowany z serwatki i mleka bawołów w prowincjach Kampania (Campania), Lazio (Lazio), Apulia (Puglia) i Molise (Molise). Ser w Kolorze białej porcelany nie ma Skórki. Konsystencja jest kremowa i miękka, smak jest delikatny, lekko słodki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g