szybkie śniadanie z ryżem na parze

pyszne danie w pośpiechu i bez mięsa! Prosty, ale satysfakcjonujący i zdrowy przepis na śniadanie, który z pewnością przypadnie do gustu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 44 % 12 g
142 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty i przyprawy niezbędne do przygotowania pysznego śniadania z ryżu z jajkiem i rozbijamy dwa jaja kurze na talerz z gotowanym ryżem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mieszankę papryki, sól do smaku i wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj małą wiązkę szczypiorku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę wysyłamy do smażenia na patelni, mieszamy i dodajemy pół łyżki sosu sojowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mieszankę ryżu z jajkiem na patelnię do cebuli i zmniejsz ogień kuchenki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż, mieszając wszystkie składniki przez około trzy minuty i rozłóż przygotowane danie na talerzu. Pokrój pomidora i dodaj go do dania głównego. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

śniadanie z ryżem z jajkiem - czasami budzisz się rano i nie masz nastroju, nic nie chcesz. Leżąc w łóżku, pamiętasz, jakie produkty są w lodówce, co możesz rozpieszczać na śniadanie. Jogurt już się nudził, kanapki się nudziły, a kiełbaski się skończyły. Musisz nie tylko zjeść śniadanie, ale uzyskać energię na cały dzień.
zaintrygowany? Złap prosty, ale satysfakcjonujący i zdrowy przepis na śniadanie.
ryż jest głównym produktem spożywczym dla większości populacji Ziemi, chociaż jest gorszy od pszenicy pod względem wielkości produkowanego ziarna spożywczego. Jako uprawa Rolnicza w tropikach, subtropikach i ciepłych obszarach strefy umiarkowanej uprawiany jest roczny ryż siewny (Oryza sativa). W Afryce uprawia się również ryż afrykański lub nagi (Oryza glaberrima). Miejscowa ludność w Afryce wykorzystuje również ziarno wielu dzikich gatunków ryżu, w szczególności ryżu punktowego (Oryza punctata) i ryżu krótkojęzycznego (Oryza barthii). Ryż charakteryzuje się bogatą zawartością węglowodanów i względnym ubóstwem substancji białkowych. Udział tych pierwszych w suchej masie sięga 70%, a tych drugich z reguły nie więcej niż 12%. Zboża i skrobia są wytwarzane z ziarna ryżu, a olej jest uzyskiwany z kiełków ryżu. Mąka ryżowa bez domieszki jakiejkolwiek innej nie nadaje się do robienia chleba, głównie z niej gotuje się owsiankę lub przygotowuje ciasta; w dużych ilościach trafia do fabryk kosmetycznych, do przetwarzania na proszek. Istnieje wiele potraw na bazie ryżu, z których najbardziej znane to pilaw, risotto i paella. W Japonii robi się z niego ciastka mochi i specjalne słodycze na ceremonię parzenia herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy