skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty i przyprawy niezbędne do przygotowania pysznego śniadania z ryżu z jajkiem i rozbijamy dwa jaja kurze na talerz z gotowanym ryżem.
Krok 2:
Dodaj mieszankę papryki, sól do smaku i wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 3:
Drobno posiekaj małą wiązkę szczypiorku.
Krok 4:
Posiekaną cebulę wysyłamy do smażenia na patelni, mieszamy i dodajemy pół łyżki sosu sojowego.
Krok 5:
Dodaj mieszankę ryżu z jajkiem na patelnię do cebuli i zmniejsz ogień kuchenki.
Krok 6:
Smaż, mieszając wszystkie składniki przez około trzy minuty i rozłóż przygotowane danie na talerzu. Pokrój pomidora i dodaj go do dania głównego. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!
śniadanie z ryżem z jajkiem - czasami budzisz się rano i nie masz nastroju, nic nie chcesz. Leżąc w łóżku, pamiętasz, jakie produkty są w lodówce, co możesz rozpieszczać na śniadanie. Jogurt już się nudził, kanapki się nudziły, a kiełbaski się skończyły. Musisz nie tylko zjeść śniadanie, ale uzyskać energię na cały dzień.
zaintrygowany? Złap prosty, ale satysfakcjonujący i zdrowy przepis na śniadanie.
ryż jest głównym produktem spożywczym dla większości populacji Ziemi, chociaż jest gorszy od pszenicy pod względem wielkości produkowanego ziarna spożywczego. Jako uprawa Rolnicza w tropikach, subtropikach i ciepłych obszarach strefy umiarkowanej uprawiany jest roczny ryż siewny (Oryza sativa). W Afryce uprawia się również ryż afrykański lub nagi (Oryza glaberrima). Miejscowa ludność w Afryce wykorzystuje również ziarno wielu dzikich gatunków ryżu, w szczególności ryżu punktowego (Oryza punctata) i ryżu krótkojęzycznego (Oryza barthii). Ryż charakteryzuje się bogatą zawartością węglowodanów i względnym ubóstwem substancji białkowych. Udział tych pierwszych w suchej masie sięga 70%, a tych drugich z reguły nie więcej niż 12%. Zboża i skrobia są wytwarzane z ziarna ryżu, a olej jest uzyskiwany z kiełków ryżu. Mąka ryżowa bez domieszki jakiejkolwiek innej nie nadaje się do robienia chleba, głównie z niej gotuje się owsiankę lub przygotowuje ciasta; w dużych ilościach trafia do fabryk kosmetycznych, do przetwarzania na proszek. Istnieje wiele potraw na bazie ryżu, z których najbardziej znane to pilaw, risotto i paella. W Japonii robi się z niego ciastka mochi i specjalne słodycze na ceremonię parzenia herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g