owsianka Masza

jasne danie kuchni orientalnej-gotuj i ciesz się smakiem! Owsianka Masza ( lub Mashkichiri) to tradycyjne uzbeckie danie, które nie pozostawi nikogo obojętnym. Taka owsianka jest przygotowywana w kotle i okazuje się bardzo aromatyczna, smaczna i satysfakcjonująca. Nie musisz obawiać się trudności - gotowanie owsianki z fasoli mung wcale nie jest trudne.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 54 % 13 g
117 kcal
IG: 23 / 46 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

pierwszym krokiem będzie przygotowanie produktów, dla których:

- dobrze umyj mięso, a następnie osusz nadmiar wilgoci papierowymi ręcznikami kuchennymi. Następnie pokrój mięso na małe kawałki;

- cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę;

- obieramy ząbki czosnku z łuski, które drobno siekamy nożem;

- myjemy i obieramy marchewki, po trzech na grubej tarce;

- myjemy i suszymy pomidory, po czym kroimy je na małe kawałki;

- mung i ryż dokładnie spłukujemy do czystej wody.

ugotujemy owsiankę z fasoli mung w kotle. Jeśli kocioł nie jest obecny, można go zastąpić pojemną patelnią z grubym dnem lub na przykład kaczątkiem. Stawiamy kocioł na dużym ogniu, dodajemy do niego masło roślinne i ghee. Podgrzewamy je, a następnie wkładamy pokrojone mięso do kotła. Smaż mięso, mieszając, przez 5 minut. Następnie dodaj cebulę do mięsa i kontynuuj gotowanie razem, od czasu do czasu mieszając. Smażyć cebulę na złoty kolor.

teraz zmniejsz ogrzewanie do średniego i włóż posiekany czosnek do kotła, gotuj przez 10 sekund i dodaj pomidory. Wymieszaj wszystko i gotuj przez 5-6 minut, aż pomidory będą miękkie. Następnie dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Podczas smażenia nie zapomnij wymieszać zawartości kotła, aby się nie przypalił.

kiedy minie ten czas, wlej kminek, czarny pieprz i sól do kotła. Wymieszaj wszystko i wlej połowę określonej ilości wody. Nie powinno być zimno-potrzebujesz wrzącej wody. Teraz dodaj mung, zagotuj zawartość kotła. Po zmniejszeniu ognia do minimum i przygotowaniu owsianki przez 25-30 minut. Zamknij pokrywę.

następnie dodaj ryż do kotła, wymieszaj. Dodajemy również fasolę. Gotuj wszystko razem, aż ryż i fasola będą gotowe. Jeśli jest mało wody, stopniowo dodajemy więcej. Nie zapomnij mieszać owsianki, aby się nie przypaliła. Musisz również dodać wrzącą wodę. Przykrywamy kocioł do połowy pokrywką, aby wszystko gotowało się szybciej.

gotuj owsiankę przez kolejne 15-20 minut-fasola mung i ryż powinny stać się miękkie. Możesz wyłączyć ogrzewanie wcześniej, jeśli lubisz, gdy ryż jest bardziej kruchy lub gotować dłużej, aby uzyskać większą delikatność składników.

gotową owsiankę z fasoli mung można uzupełnić karmelizowaną cebulą na wierzchu, ale jest to opcjonalny etap. Podawaj owsiankę Mash na gorącym stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g

Podobne przepisy