skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem będzie przygotowanie produktów, dla których:
- dobrze umyj mięso, a następnie osusz nadmiar wilgoci papierowymi ręcznikami kuchennymi. Następnie pokrój mięso na małe kawałki;
- cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę;
- obieramy ząbki czosnku z łuski, które drobno siekamy nożem;
- myjemy i obieramy marchewki, po trzech na grubej tarce;
- myjemy i suszymy pomidory, po czym kroimy je na małe kawałki;
- mung i ryż dokładnie spłukujemy do czystej wody.
ugotujemy owsiankę z fasoli mung w kotle. Jeśli kocioł nie jest obecny, można go zastąpić pojemną patelnią z grubym dnem lub na przykład kaczątkiem. Stawiamy kocioł na dużym ogniu, dodajemy do niego masło roślinne i ghee. Podgrzewamy je, a następnie wkładamy pokrojone mięso do kotła. Smaż mięso, mieszając, przez 5 minut. Następnie dodaj cebulę do mięsa i kontynuuj gotowanie razem, od czasu do czasu mieszając. Smażyć cebulę na złoty kolor.
teraz zmniejsz ogrzewanie do średniego i włóż posiekany czosnek do kotła, gotuj przez 10 sekund i dodaj pomidory. Wymieszaj wszystko i gotuj przez 5-6 minut, aż pomidory będą miękkie. Następnie dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Podczas smażenia nie zapomnij wymieszać zawartości kotła, aby się nie przypalił.
kiedy minie ten czas, wlej kminek, czarny pieprz i sól do kotła. Wymieszaj wszystko i wlej połowę określonej ilości wody. Nie powinno być zimno-potrzebujesz wrzącej wody. Teraz dodaj mung, zagotuj zawartość kotła. Po zmniejszeniu ognia do minimum i przygotowaniu owsianki przez 25-30 minut. Zamknij pokrywę.
następnie dodaj ryż do kotła, wymieszaj. Dodajemy również fasolę. Gotuj wszystko razem, aż ryż i fasola będą gotowe. Jeśli jest mało wody, stopniowo dodajemy więcej. Nie zapomnij mieszać owsianki, aby się nie przypaliła. Musisz również dodać wrzącą wodę. Przykrywamy kocioł do połowy pokrywką, aby wszystko gotowało się szybciej.
gotuj owsiankę przez kolejne 15-20 minut-fasola mung i ryż powinny stać się miękkie. Możesz wyłączyć ogrzewanie wcześniej, jeśli lubisz, gdy ryż jest bardziej kruchy lub gotować dłużej, aby uzyskać większą delikatność składników.
gotową owsiankę z fasoli mung można uzupełnić karmelizowaną cebulą na wierzchu, ale jest to opcjonalny etap. Podawaj owsiankę Mash na gorącym stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Mash - 300 kcal/100g