mielona ryba cukinia

Spróbuj tych pysznych kotletów! Polizasz palce! Mielona ryba z cukinią to danie, które na zawsze zadomowi się w diecie każdej rodziny. Ciastka rybne z dodatkiem cukinii mają szczególnie delikatną i miękką konsystencję. Przyprawy i czosnek nadają im pikantny smak i apetyczny aromat!
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 23 % 5 g
116 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie połóż cebulę na desce do krojenia i drobno posiekaj w kostkę. Im drobniej pokroisz cebulę, tym lepiej będzie dla kotletów. Nada im soczystość i szczególną miękkość.

2. Czosnek obrać, opłukać i posiekać specjalną prasą lub przepuścić przez drobną tarkę. Czosnek nadaje gotowemu daniu nieco pikantne nuty i trochę pikanterii.

3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do mielonej ryby. Mieloną rybę można kupić w gotowej formie w wyspecjalizowanych działach supermarketu lub zrobić to sam, oczyścić rybę i zmielić jej filety przez maszynkę do mięsa lub w blenderze. Sól i dodaj czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. Możesz również dodać dowolne inne przyprawy i przyprawy według własnego uznania (tymianek, mięta, bazylia, imbir, koper włoski, mielona kolendra itp.).

4. Cukinia nadaje farszowi szczególną miękkość i delikatność. Najpierw należy go obrać, usuwając skórkę, a następnie spłukać i zetrzeć. Najlepiej jest wziąć młodą cukinię,ponieważ mają małe nasiona. Jeśli używasz starej cukinii, najlepiej usunąć duże nasiona. Następnie przenieś startą cukinię do miski z mieloną rybą.

5. Rozbij jajko kurze do miski z mięsem mielonym i dobrze wymieszaj.

6. Dodaj semolinę do mielonej ryby i dokładnie zagnieść mieszankę na kotlety.

7. W razie potrzeby dodaj drobno posiekane warzywa.

8. Użyj rąk, aby uformować kotlety o pożądanym kształcie z mielonej ryby.

9. Wlej bułkę tartą na talerz i zwiń w nich kotlety, obracając je z różnych stron.

10. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie na ogniu na umiarkowanym ogniu smaż kotlety z jednej strony przez 6-7 minut, odwróć je na drugą stronę i smaż na złoty kolor.

gotowe kotlety z mielonej ryby z cukinią można podawać z dodatkiem warzyw, ryżu lub spaghetti.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona ryba - 69   kcal/100g

Podobne przepisy