skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie połóż cebulę na desce do krojenia i drobno posiekaj w kostkę. Im drobniej pokroisz cebulę, tym lepiej będzie dla kotletów. Nada im soczystość i szczególną miękkość.
2. Czosnek obrać, opłukać i posiekać specjalną prasą lub przepuścić przez drobną tarkę. Czosnek nadaje gotowemu daniu nieco pikantne nuty i trochę pikanterii.
3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do mielonej ryby. Mieloną rybę można kupić w gotowej formie w wyspecjalizowanych działach supermarketu lub zrobić to sam, oczyścić rybę i zmielić jej filety przez maszynkę do mięsa lub w blenderze. Sól i dodaj czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. Możesz również dodać dowolne inne przyprawy i przyprawy według własnego uznania (tymianek, mięta, bazylia, imbir, koper włoski, mielona kolendra itp.).
4. Cukinia nadaje farszowi szczególną miękkość i delikatność. Najpierw należy go obrać, usuwając skórkę, a następnie spłukać i zetrzeć. Najlepiej jest wziąć młodą cukinię,ponieważ mają małe nasiona. Jeśli używasz starej cukinii, najlepiej usunąć duże nasiona. Następnie przenieś startą cukinię do miski z mieloną rybą.
5. Rozbij jajko kurze do miski z mięsem mielonym i dobrze wymieszaj.
6. Dodaj semolinę do mielonej ryby i dokładnie zagnieść mieszankę na kotlety.
7. W razie potrzeby dodaj drobno posiekane warzywa.
8. Użyj rąk, aby uformować kotlety o pożądanym kształcie z mielonej ryby.
9. Wlej bułkę tartą na talerz i zwiń w nich kotlety, obracając je z różnych stron.
10. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie na ogniu na umiarkowanym ogniu smaż kotlety z jednej strony przez 6-7 minut, odwróć je na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
gotowe kotlety z mielonej ryby z cukinią można podawać z dodatkiem warzyw, ryżu lub spaghetti.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g