skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić indyka z warzywami na patelni? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników z listy. Możesz uzupełnić lub zastąpić skład warzyw według własnych upodobań. Zamiast ziół prowansalskich możesz wziąć włoskie.
Krok 2:
Umyj indyka, osusz i pokrój na średnie kawałki. Filet z indyka można użyć dużego, małego lub mięsa z uda lub całkowicie zastąpić go kurczakiem.
Krok 3:
Umyj i osusz wszystkie warzywa. Cukinię pokroić w ćwiartki. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski. Pieprz możesz wybrać dowolny kolor.
Krok 5:
Pokrój połowę cebuli na pół pierścienia.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek nożem.
Krok 7:
Obierz marchewki i pokrój w półkola lub paski.
Krok 8:
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej połowę oleju roślinnego. Ułożyć indyka i smażyć, mieszając, na złoty kolor, około 10 minut. Na koniec posolić i pieprzyć mięso. Wyjmij gotowe mięso z patelni.
Krok 9:
Umieść marchewki na patelni i smaż na pozostałym oleju roślinnym, mieszając, przez około 5 minut.
Krok 10:
Dodaj paprykę, cukinię i smaż wszystko razem przez około 3 minuty dłużej.
Krok 11:
Włóż mięso na patelnię. Dodaj czosnek. Wlej gorącą wodę. Sól, pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 12:
Zagotuj indyka z warzywami, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 13:
10 minut przed gotowaniem posyp indyka warzywami ziołami prowansalskimi i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz do naczynia według własnych upodobań
Krok 14:
Natychmiast podawaj gotowego indyka, udekorowanego świeżymi ziołami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g