Indyk z warzywami na patelni duszony

bardzo smaczne, bardzo łatwe, zdrowe, soczyste, na obiad dla rodziny. Duszony indyk z warzywami na patelni jest tak prosty w przygotowaniu, że nawet niesamowity. Wszystkie składniki dla niej można wybrać z tego, co jest pod ręką. Warzywa i mięso są nasączone sokami od siebie, okazuje się bardzo soczyste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 20 % 3 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić indyka z warzywami na patelni? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników z listy. Możesz uzupełnić lub zastąpić skład warzyw według własnych upodobań. Zamiast ziół prowansalskich możesz wziąć włoskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj indyka, osusz i pokrój na średnie kawałki. Filet z indyka można użyć dużego, małego lub mięsa z uda lub całkowicie zastąpić go kurczakiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz wszystkie warzywa. Cukinię pokroić w ćwiartki. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski. Pieprz możesz wybrać dowolny kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój połowę cebuli na pół pierścienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz marchewki i pokrój w półkola lub paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej połowę oleju roślinnego. Ułożyć indyka i smażyć, mieszając, na złoty kolor, około 10 minut. Na koniec posolić i pieprzyć mięso. Wyjmij gotowe mięso z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść marchewki na patelni i smaż na pozostałym oleju roślinnym, mieszając, przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj paprykę, cukinię i smaż wszystko razem przez około 3 minuty dłużej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż mięso na patelnię. Dodaj czosnek. Wlej gorącą wodę. Sól, pieprz do smaku i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj indyka z warzywami, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem pod przykryciem przez około 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    10 minut przed gotowaniem posyp indyka warzywami ziołami prowansalskimi i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz do naczynia według własnych upodobań

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Natychmiast podawaj gotowego indyka, udekorowanego świeżymi ziołami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy