skład / składniki
metoda gotowania
ulubiona sałatka nie jest najłatwiejsza do zrobienia, ale jej niesamowity smak i wygląd są warte wysiłku. Zaczynamy od najtrudniejszego-przygotowania grzybów. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż grzyby na średnim ogniu, aż będą złote.
w tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (5-7 minut od momentu wrzenia). Natychmiast po zakończeniu procesu zanurzamy je w lodowatej wodzie i pozostawiamy do momentu cięcia.
okresowo mieszaj szpatułką, aby grzyby się nie przypaliły. Obierz cebulę, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małą kostkę i wyślij do grzybów, gdy będą w połowie gotowe. Sól, pieprz. Smażyć, aż grzyby i cebula będą całkowicie ugotowane, wyłączyć i poczekać, aż całkowicie ostygną. Aby przyspieszyć proces, możemy przenieść grzyby z patelni na talerz. Jeśli podczas smażenia oleju jest za dużo, możesz włożyć grzyby i cebulę do durszlaka, aby nadmiar tłuszczu spłynął na talerz i nie dostał się do sałatki.
podczas procesu chłodzenia grzybów zajmiemy się wędzonym kurczakiem. Możesz wziąć dowolną część-noga będzie idealna. Oddziel mięso od kości, usuń skórę lub nie - według własnego gustu. Pokrój kurczaka w drobną kostkę.
obierz jajka, zetrzyj na drobnej tarce i przenieś do głębokiej miski. Pocieramy tam stopiony ser. Lepiej jest wziąć twardą odmianę - łatwiej będzie ją zetrzeć. Dodaj majonez i wymieszaj stopiony ser z jajkiem, aż będzie gładki.
grzyby, które ostygły w tym czasie, układamy na dnie talerza, w którym podamy sałatkę. Rozłóż połowę mieszanki jajka i stopionego sera na wierzchu, równomiernie rozprowadź. Następnie następuje warstwa wędzonego kurczaka, na wierzchu druga część sera z jajkiem.
pokrój pomidora na cienkie półpierścienie i pięknie rozłóż na powierzchni. Uzupełniamy gotową sałatkę drobno posiekanym koperkiem, dajemy jej czas na parzenie przez kilka godzin w lodówce i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g