Sałatka ulubiony przepis z wędzonym kurczakiem

Luksusowa sałatka, której smak i wygląd uzasadniają wysiłek! Sałatka "ulubiony", przepis z wędzonym kurczakiem, okazuje się nie tylko smaczny, ale także piękny. Przygotowanie porcjowane pozwala na podanie każdego w pełni udekorowanego dania na osobnym talerzu. Świetna opcja do serwowania gościom!
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

ulubiona sałatka nie jest najłatwiejsza do zrobienia, ale jej niesamowity smak i wygląd są warte wysiłku. Zaczynamy od najtrudniejszego-przygotowania grzybów. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż grzyby na średnim ogniu, aż będą złote.

w tym samym czasie gotujemy jajka na twardo (5-7 minut od momentu wrzenia). Natychmiast po zakończeniu procesu zanurzamy je w lodowatej wodzie i pozostawiamy do momentu cięcia.

okresowo mieszaj szpatułką, aby grzyby się nie przypaliły. Obierz cebulę, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małą kostkę i wyślij do grzybów, gdy będą w połowie gotowe. Sól, pieprz. Smażyć, aż grzyby i cebula będą całkowicie ugotowane, wyłączyć i poczekać, aż całkowicie ostygną. Aby przyspieszyć proces, możemy przenieść grzyby z patelni na talerz. Jeśli podczas smażenia oleju jest za dużo, możesz włożyć grzyby i cebulę do durszlaka, aby nadmiar tłuszczu spłynął na talerz i nie dostał się do sałatki.

podczas procesu chłodzenia grzybów zajmiemy się wędzonym kurczakiem. Możesz wziąć dowolną część-noga będzie idealna. Oddziel mięso od kości, usuń skórę lub nie - według własnego gustu. Pokrój kurczaka w drobną kostkę.

obierz jajka, zetrzyj na drobnej tarce i przenieś do głębokiej miski. Pocieramy tam stopiony ser. Lepiej jest wziąć twardą odmianę - łatwiej będzie ją zetrzeć. Dodaj majonez i wymieszaj stopiony ser z jajkiem, aż będzie gładki.

grzyby, które ostygły w tym czasie, układamy na dnie talerza, w którym podamy sałatkę. Rozłóż połowę mieszanki jajka i stopionego sera na wierzchu, równomiernie rozprowadź. Następnie następuje warstwa wędzonego kurczaka, na wierzchu druga część sera z jajkiem.

pokrój pomidora na cienkie półpierścienie i pięknie rozłóż na powierzchni. Uzupełniamy gotową sałatkę drobno posiekanym koperkiem, dajemy jej czas na parzenie przez kilka godzin w lodówce i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy