skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z grzybami? Przygotuj jedzenie. Zrobiłam omlet z grzybami leśnymi. Świeże grzyby obrać, pokroić i gotować we wrzącej wodzie przez 20 minut. Następnie wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ten proces możesz zrobić z wyprzedzeniem, dzień wcześniej. Możesz także zamrozić gotowane grzyby, a następnie po prostu rozmrozić wymaganą ilość w razie potrzeby. Pieczarki wystarczy po prostu umyć.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać w zimnej wodzie i drobno posiekać.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju roślinnego i usmaż na niej posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Zrób mały ogień, aby cebula się nie spaliła.
Krok 4:
Dodaj gotowane grzyby na patelnię. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut na średnim ogniu, mieszając, aby odparować nadmiar płynu.
Krok 5:
W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól i trochę przypraw. Wybierz przyprawy według smaku lub dostępności.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Następnie napełnij grzyby mieszanką jajeczną i przykryj patelnię pokrywką. Na tym etapie możesz dodać świeże, drobno posiekane warzywa do omletu. Zrób mały ogień i gotuj omlet w tej formie przez 10 minut. Jajka powinny całkowicie zgęstnieć, nie powinno być żadnych płynnych obszarów. Natychmiast podawaj gotowy omlet z grzybami. Smacznego!
śmietanę w omlecie można zastąpić mlekiem, kefirem, śmietaną lub majonezem. Gotowy omlet można posypać zieloną cebulą. Doskonale uzupełnia smak grzybów.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g