Stroganow wołowy ze śmietaną na patelni

ani dzieci, ani dorośli nie odmówią tego dania. Stroganow wołowy-małe kawałki wołowiny w sosie śmietanowym. Dzięki sosowi mięso jest soczyste, nie przesuszone i miękkie. Koncentratu pomidorowego nie można dodawać, ale okazuje się smaczniejszy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
170 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania stroganów wołowych ze śmietaną na patelni potrzebujemy: miąższu wołowego( lub gotowego pokrojonego stroganu wołowego, takiego jak mój), śmietany, pasty pomidorowej, mąki, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz. Odetnij nadmiar tłuszczu i folii. Pokrój mięso w poprzek włókien w cienkie plasterki. Pokrój plastry w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na suchej patelni, ciągle mieszając, podsmaż mąkę na złoty kolor. Wlej mąkę do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć kawałki wołowiny i smażyć na dużym ogniu przez około 7 minut, aż na mięsie pojawi się złota skorupa. Przenieś mięso na talerz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię włożyć śmietanę, koncentrat pomidorowy, mąkę, czarny pieprz i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść smażoną wołowinę na patelni z sosem, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj Stroganow wołowy na małym ogniu przez około 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy Stroganow wołowy podawać z dowolnym dodatkiem: gotowanym ryżem, ziemniakami (w kawałkach lub puree), makaronem, kaszą gryczaną itp. Smacznego!

Stroganow wołowy lub "wołowina po stroganowsku". To danie powstało dzięki kucharzowi hrabiemu Aleksandrowi Grigoryewiczowi Stroganovowi (1795-1891)-założycielowi Uniwersytetu Noworosyjskiego w Odessie, gubernatorowi Generalnemu Noworosji. Hrabia po prostu uwielbiał wołowinę, a kiedy wypadły mu prawie wszystkie zęby, jego kucharz, Francuz André Dupont, wymyślił dla niego przepis na danie, w którym małe kawałki mięsa były duszone w specjalnym sosie. Nazywali osobliwość "Stroganow wołowy", co w tłumaczeniu z francuskiego oznacza"wołowina po stroganowsku". Na jednym z przyjęć hrabiego danie zostało zaoferowane gościom i wszyscy byli z niego zachwyceni. Tak rozpoczęła się triumfalna procesja befstroganowa po domach szlacheckich i restauracjach. Pod tą nazwą znana jest u nas do dziś.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy