skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania stroganów wołowych ze śmietaną na patelni potrzebujemy: miąższu wołowego( lub gotowego pokrojonego stroganu wołowego, takiego jak mój), śmietany, pasty pomidorowej, mąki, oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz. Odetnij nadmiar tłuszczu i folii. Pokrój mięso w poprzek włókien w cienkie plasterki. Pokrój plastry w paski.
Krok 3:
Na suchej patelni, ciągle mieszając, podsmaż mąkę na złoty kolor. Wlej mąkę do miski.
Krok 4:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć kawałki wołowiny i smażyć na dużym ogniu przez około 7 minut, aż na mięsie pojawi się złota skorupa. Przenieś mięso na talerz.
Krok 5:
Na patelnię włożyć śmietanę, koncentrat pomidorowy, mąkę, czarny pieprz i sól.
Krok 6:
Wlej wodę, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Umieść smażoną wołowinę na patelni z sosem, wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj Stroganow wołowy na małym ogniu przez około 25 minut.
Krok 9:
Gotowy Stroganow wołowy podawać z dowolnym dodatkiem: gotowanym ryżem, ziemniakami (w kawałkach lub puree), makaronem, kaszą gryczaną itp. Smacznego!
Stroganow wołowy lub "wołowina po stroganowsku". To danie powstało dzięki kucharzowi hrabiemu Aleksandrowi Grigoryewiczowi Stroganovowi (1795-1891)-założycielowi Uniwersytetu Noworosyjskiego w Odessie, gubernatorowi Generalnemu Noworosji. Hrabia po prostu uwielbiał wołowinę, a kiedy wypadły mu prawie wszystkie zęby, jego kucharz, Francuz André Dupont, wymyślił dla niego przepis na danie, w którym małe kawałki mięsa były duszone w specjalnym sosie. Nazywali osobliwość "Stroganow wołowy", co w tłumaczeniu z francuskiego oznacza"wołowina po stroganowsku". Na jednym z przyjęć hrabiego danie zostało zaoferowane gościom i wszyscy byli z niego zachwyceni. Tak rozpoczęła się triumfalna procesja befstroganowa po domach szlacheckich i restauracjach. Pod tą nazwą znana jest u nas do dziś.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g