skład / składniki
metoda gotowania
spłucz cały kawałek świeżej wieprzowiny, bez kości, żył, folii i nadmiaru tłuszczu pod bieżącą wodą i dobrze wysusz. Połóż mięso na desce do krojenia i wykonaj głębokie cięcie na środku. Wytnij mniej więcej do środka kawałka. W powstałym tunelu szczelnie układamy suszone śliwki, ilość może się różnić w zależności od osobistych życzeń. W jednym lub dwóch rzędach najważniejsze jest to, że nie wychodzi z rowka.
aby nadać mięsu wyjątkowy smak, używamy mieszanki suszonych warzyw i soli. Możesz uzupełnić danie ulubionymi przyprawami lub suchymi ziołami. Najpierw pocieramy kawałek oliwą z oliwek, jest to konieczne do równomiernego pieczenia, a także do tego, aby przyprawy i przyprawy lepiej przylegały do powierzchni.
wymieszaj wszystkie przyprawy i sól w małej misce, aby równomiernie rozprowadzić je na mięsie. Wcieramy warzywa w powierzchnię, niczego nie tracąc.
przygotowane mięso jest przenoszone do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy go z jednej strony. Korzeń pietruszki, seler i marchew obieramy i myjemy. Nie jest konieczne cięcie, tylko jeśli warzywa są zbyt duże, dodaj je do rękawa, z boku mięsa. Posyp ziele angielskie, uzupełnij liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu.
wlej wodę do rękawa, możesz użyć bulionu warzywnego lub mięsnego. Z drugiej strony zawiązujemy rękaw, pozostawiając wolne miejsce bez dociskania rękawa do mięsa.
na powierzchni wykonujemy kilka małych nacięć lub nakłuć, aby gorąca para mogła swobodnie wydostawać się podczas gotowania. Ustawiamy blachę do pieczenia z mięsem w piekarniku, który podgrzewamy do 180 stopni. Przybliżony czas gotowania to 1 godzina i 20 minut, ale może się różnić w zależności od wielkości kawałka lub mocy piekarnika.
gdy do końca gotowania pozostało 15 minut, otwórz rękaw i upiecz wieprzowinę na złoty kolor. W tym momencie można włączyć tryb konwekcji. Danie można podawać na ciepło lub na zimno, zarówno jako danie główne, jak i jako zimna przekąska.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g