węglan wieprzowy w rękawie w piekarniku

soczysta wieprzowina gotowana w piekarniku! Proste i smaczne! Wieprzowina pieczona w rękawie w całym kawałku. Dzięki tej metodzie gotowania mięso jest miękkie i soczyste, a w wyniku małej sztuczki skorupa jest idealnie upieczona. Suszone śliwki harmonijnie uzupełnią danie, nadając mu wyjątkowy smak.
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 16 % 5 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

spłucz cały kawałek świeżej wieprzowiny, bez kości, żył, folii i nadmiaru tłuszczu pod bieżącą wodą i dobrze wysusz. Połóż mięso na desce do krojenia i wykonaj głębokie cięcie na środku. Wytnij mniej więcej do środka kawałka. W powstałym tunelu szczelnie układamy suszone śliwki, ilość może się różnić w zależności od osobistych życzeń. W jednym lub dwóch rzędach najważniejsze jest to, że nie wychodzi z rowka.

aby nadać mięsu wyjątkowy smak, używamy mieszanki suszonych warzyw i soli. Możesz uzupełnić danie ulubionymi przyprawami lub suchymi ziołami. Najpierw pocieramy kawałek oliwą z oliwek, jest to konieczne do równomiernego pieczenia, a także do tego, aby przyprawy i przyprawy lepiej przylegały do powierzchni.

wymieszaj wszystkie przyprawy i sól w małej misce, aby równomiernie rozprowadzić je na mięsie. Wcieramy warzywa w powierzchnię, niczego nie tracąc.

przygotowane mięso jest przenoszone do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy go z jednej strony. Korzeń pietruszki, seler i marchew obieramy i myjemy. Nie jest konieczne cięcie, tylko jeśli warzywa są zbyt duże, dodaj je do rękawa, z boku mięsa. Posyp ziele angielskie, uzupełnij liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu.

wlej wodę do rękawa, możesz użyć bulionu warzywnego lub mięsnego. Z drugiej strony zawiązujemy rękaw, pozostawiając wolne miejsce bez dociskania rękawa do mięsa.

na powierzchni wykonujemy kilka małych nacięć lub nakłuć, aby gorąca para mogła swobodnie wydostawać się podczas gotowania. Ustawiamy blachę do pieczenia z mięsem w piekarniku, który podgrzewamy do 180 stopni. Przybliżony czas gotowania to 1 godzina i 20 minut, ale może się różnić w zależności od wielkości kawałka lub mocy piekarnika.

gdy do końca gotowania pozostało 15 minut, otwórz rękaw i upiecz wieprzowinę na złoty kolor. W tym momencie można włączyć tryb konwekcji. Danie można podawać na ciepło lub na zimno, zarówno jako danie główne, jak i jako zimna przekąska.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy