bakłażan po chińsku w skrobi

jasne danie nie tylko pod względem wyglądu, ale także smaku. Nadszedł czas na bakłażana, więc po prostu musisz przygotować z nich pyszne i zdrowe potrawy. Miłośnicy tego wspaniałego warzywa z pewnością docenią proste i bardzo smaczne danie. Okazuje się bardzo kolorowy i pachnący.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 17 g
55 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W każdym azjatyckim naczyniu bardzo ważne jest przygotowanie wszystkiego z wyprzedzeniem, ponieważ wtedy sam proces gotowania zajmuje bardzo mało czasu iw tym okresie po prostu niemożliwe jest przygotowanie wszystkich składników w odpowiedniej formie w tak krótkim czasie. Dlatego konieczne jest przygotowanie wszystkich warzyw. Najpierw musisz umyć bakłażany i pokroić je na dość duże kawałki. Posolić je, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przenieś pokrojone bakłażany do głębokiego pojemnika, dodaj skrobię ziemniaczaną (5 łyżek stołowych) i zwiń je w nim. Ma to na celu zapewnienie, że bakłażany podczas smażenia wytwarzają mniej wilgoci i mniej wchłaniają olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz możesz obrać czosnek (3 ząbki) i drobno posiekać nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać, pokroić na duże kawałki. Lepiej jest używać papryki w różnych kolorach: jedna czerwona, druga żółta. W ten sposób danie będzie wyglądać jeszcze piękniej (mam dwa czerwone, ponieważ w sklepie po prostu nie było innego). Papryczki chili obrać z nasion (jedli wolą być ostrzejsi, wtedy nie można usunąć nasion) i pokroić w małe trójkąty. Obierz cebulę, pokrój na pół, pokrój każdą połówkę raz wzdłuż i w poprzek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zielona cebula jest również grubo posiekana i odstawiona na bok, ponieważ jest przydatna tylko podczas serwowania samego naczynia, nie będzie poddawana obróbce cieplnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz musisz przygotować sos słodko-kwaśny. Aby to zrobić, weź mały pojemnik, wlej do niego sos sojowy, w którym musisz rozpuścić granulowany cukier. Następnie wlej ocet ryżowy, trochę oleju roślinnego, dodaj czosnek (1 ząbek), zmiażdżony przez prasę do czosnku. W osobnym pojemniku rozcieńczyć łyżkę skrobi w wodzie. Płyn ten będzie potrzebny pod koniec gotowania bakłażana w celu kontrolowanego zagęszczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dużą ilość oleju roślinnego na patelnię, podgrzej, a następnie włóż bakłażany na patelnię i smaż je w głębokim tłuszczu przez 5 minut. Następnie wyjmij je i wrzuć do durszlaka, aby szklanka miała nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż wcześniej posiekany czosnek na tę samą patelnię i smaż przez 20 sekund. Następnie dodaj pozostałe warzywa do czosnku i smaż je trochę więcej 4, 3-4 minuty, aby pozostały chrupiące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie Przywróć bakłażana do prędkości do pozostałych składników, wlej słodko-kwaśny sos, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i zagęść wszystko płynem skrobiowym według własnych upodobań. W razie potrzeby lekko posolić naczynie, ponownie wymieszać wszystkie składniki, a następnie zdjąć patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż bakłażany z warzywami w słodko-kwaśnym sosie na talerzu, udekoruj wcześniej posiekaną zieloną cebulą i sezamem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy