skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W każdym azjatyckim naczyniu bardzo ważne jest przygotowanie wszystkiego z wyprzedzeniem, ponieważ wtedy sam proces gotowania zajmuje bardzo mało czasu iw tym okresie po prostu niemożliwe jest przygotowanie wszystkich składników w odpowiedniej formie w tak krótkim czasie. Dlatego konieczne jest przygotowanie wszystkich warzyw. Najpierw musisz umyć bakłażany i pokroić je na dość duże kawałki. Posolić je, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
Następnie przenieś pokrojone bakłażany do głębokiego pojemnika, dodaj skrobię ziemniaczaną (5 łyżek stołowych) i zwiń je w nim. Ma to na celu zapewnienie, że bakłażany podczas smażenia wytwarzają mniej wilgoci i mniej wchłaniają olej.
Krok 3:
Teraz możesz obrać czosnek (3 ząbki) i drobno posiekać nożem.
Krok 4:
Paprykę obrać, pokroić na duże kawałki. Lepiej jest używać papryki w różnych kolorach: jedna czerwona, druga żółta. W ten sposób danie będzie wyglądać jeszcze piękniej (mam dwa czerwone, ponieważ w sklepie po prostu nie było innego). Papryczki chili obrać z nasion (jedli wolą być ostrzejsi, wtedy nie można usunąć nasion) i pokroić w małe trójkąty. Obierz cebulę, pokrój na pół, pokrój każdą połówkę raz wzdłuż i w poprzek.
Krok 5:
Zielona cebula jest również grubo posiekana i odstawiona na bok, ponieważ jest przydatna tylko podczas serwowania samego naczynia, nie będzie poddawana obróbce cieplnej.
Krok 6:
Teraz musisz przygotować sos słodko-kwaśny. Aby to zrobić, weź mały pojemnik, wlej do niego sos sojowy, w którym musisz rozpuścić granulowany cukier. Następnie wlej ocet ryżowy, trochę oleju roślinnego, dodaj czosnek (1 ząbek), zmiażdżony przez prasę do czosnku. W osobnym pojemniku rozcieńczyć łyżkę skrobi w wodzie. Płyn ten będzie potrzebny pod koniec gotowania bakłażana w celu kontrolowanego zagęszczenia.
Krok 7:
Wlej dużą ilość oleju roślinnego na patelnię, podgrzej, a następnie włóż bakłażany na patelnię i smaż je w głębokim tłuszczu przez 5 minut. Następnie wyjmij je i wrzuć do durszlaka, aby szklanka miała nadmiar oleju.
Krok 8:
Włóż wcześniej posiekany czosnek na tę samą patelnię i smaż przez 20 sekund. Następnie dodaj pozostałe warzywa do czosnku i smaż je trochę więcej 4, 3-4 minuty, aby pozostały chrupiące.
Krok 9:
Następnie Przywróć bakłażana do prędkości do pozostałych składników, wlej słodko-kwaśny sos, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i zagęść wszystko płynem skrobiowym według własnych upodobań. W razie potrzeby lekko posolić naczynie, ponownie wymieszać wszystkie składniki, a następnie zdjąć patelnię z ognia.
Krok 10:
Połóż bakłażany z warzywami w słodko-kwaśnym sosie na talerzu, udekoruj wcześniej posiekaną zieloną cebulą i sezamem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g