skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój polędwicę wieprzową na identyczne kawałki o grubości około 2-3 cm.
2. W osobnym Spodku wymieszaj przyprawy: gałkę muszkatołową, cynamon, kolendrę, mielony czarny pieprz.
3. Medaliony układamy na desce do krojenia, lekko dociskamy mięso palcami, aby stały się cieńsze i posypujemy mieszanką przypraw po obu stronach.
istnieją trzy sekrety soczystych Medalionów wieprzowych:
- nie smaruj patelni olejem;
- smażyć na dużym ogniu;
- nie solić mięsa przed smażeniem.
4. Połóż mięso na gorącej patelni i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, a następnie medaliony okażą się delikatne i rumiane.
5. Gotowe medaliony układamy w głębokiej misce, posypujemy solą i zaczynamy przygotowywać sos na patelni. Pokrój cebulę i jabłka.
6. Rozgrzej oliwę z oliwek, usmaż w niej cebulę i jabłka na złoty kolor. Wymieszaj ćwierć szklanki soku jabłkowego i łyżeczkę octu jabłkowego (można zastąpić cydrem jabłkowym), wlej na patelnię.
7. Gdy sos jabłkowy zgęstnieje, wracamy do smażonych Medalionów na patelnię, wylewamy sok z miski, który udało się podać mięsu, mieszamy.
8. Dusić mięso w sosie jabłkowym na najmniejszym ogniu przez 2-3 minuty. Medaliony wieprzowe można podawać bez dekoracji, z kawałkami świeżego jabłka,liśćmi mięty i sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g