polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cynamonem

pyszna soczysta wołowina na świątecznym stole.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pokrój polędwicę wieprzową na identyczne kawałki o grubości około 2-3 cm.

2. W osobnym Spodku wymieszaj przyprawy: gałkę muszkatołową, cynamon, kolendrę, mielony czarny pieprz.

3. Medaliony układamy na desce do krojenia, lekko dociskamy mięso palcami, aby stały się cieńsze i posypujemy mieszanką przypraw po obu stronach.
istnieją trzy sekrety soczystych Medalionów wieprzowych:
- nie smaruj patelni olejem;
- smażyć na dużym ogniu;
- nie solić mięsa przed smażeniem.

4. Połóż mięso na gorącej patelni i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, a następnie medaliony okażą się delikatne i rumiane.

5. Gotowe medaliony układamy w głębokiej misce, posypujemy solą i zaczynamy przygotowywać sos na patelni. Pokrój cebulę i jabłka.

6. Rozgrzej oliwę z oliwek, usmaż w niej cebulę i jabłka na złoty kolor. Wymieszaj ćwierć szklanki soku jabłkowego i łyżeczkę octu jabłkowego (można zastąpić cydrem jabłkowym), wlej na patelnię.

7. Gdy sos jabłkowy zgęstnieje, wracamy do smażonych Medalionów na patelnię, wylewamy sok z miski, który udało się podać mięsu, mieszamy.

8. Dusić mięso w sosie jabłkowym na najmniejszym ogniu przez 2-3 minuty. Medaliony wieprzowe można podawać bez dekoracji, z kawałkami świeżego jabłka,liśćmi mięty i sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy