skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z cukinii z mięsem mielonym? Mięso mielone na kotlety najlepiej gotować samodzielnie. Do przygotowania mięsa mielonego można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę i kurczaka. Pokrój mięso na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać w zimnej, bieżącej wodzie i przepuścić po mięsie przez maszynkę do mięsa.
Krok 3:
Połącz mięso mielone i cebulę w przestronnej misce, aby ułatwić mieszanie.
Krok 4:
Posiekaj również marchewki w maszynce do mięsa i dodaj do miski do mięsa mielonego.
Krok 5:
Umyj i obierz cukinię. Jeśli używasz młodej cukinii z miękką skórką, nie ma potrzeby jej obierania. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Krok 6:
Dodaj startą cukinię do mielonego mięsa, wyciskając nadmiar płynu. Jeśli płyn nie zostanie wyciśnięty, mięso mielone okaże się płynne i trudno będzie uformować kotlety. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 7:
Rękami wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Uderz go trochę o dno miski. Jest to konieczne, aby mięso mielone stało się gęstsze i nie rozpadło się podczas formowania kotletów.
Krok 8:
Na osobnym talerzu ułóż bułkę tartą.
Krok 9:
Rękami uformuj małe placki i zwiń je w bułkę tartą. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż kotlety. Smaż je przez kilka minut na średnim ogniu, aż będą złote.
Krok 10:
Następnie odwróć kotlety i smaż przez kolejne kilka minut z tyłu. Podawaj gotowe kotlety z dodatkiem ziemniaków, na przykład. Lub uzupełnij danie świeżymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!
takie kotlety nigdy się nie nudzą. Za każdym razem możesz przygotować dla nich różne przystawki - tłuczone ziemniaki, spaghetti i gotowany ryż. Ponadto możesz przygotować sos czosnkowy na kwaśnej śmietanie.
do składu kotletów dla odmiany można również dodać zioła, czosnek, kalafior lub ziemniaki. Jeśli pomimo płynu wyciśniętego z cukinii mięso mielone jest rzadkie, możesz dodać trochę semoliny lub bułki tartej.
w przypadku żywności dietetycznej takie kotlety można gotować w piekarniku.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g