kotlety z cukinii z mięsem mielonym

pyszne i soczyste kotlety dla całej rodziny! Kotlety mięsne z cukinią są lubiane przez całą moją rodzinę. Cukinia ma neutralny smak i wcale nie są odczuwalne w kotletach, ale ze względu na miąższ cukinii okazują się bardzo soczyste.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 16 % 5 g
209 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z cukinii z mięsem mielonym? Mięso mielone na kotlety najlepiej gotować samodzielnie. Do przygotowania mięsa mielonego można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Mam wieprzowinę i kurczaka. Pokrój mięso na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać w zimnej, bieżącej wodzie i przepuścić po mięsie przez maszynkę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mięso mielone i cebulę w przestronnej misce, aby ułatwić mieszanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj również marchewki w maszynce do mięsa i dodaj do miski do mięsa mielonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz cukinię. Jeśli używasz młodej cukinii z miękką skórką, nie ma potrzeby jej obierania. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą cukinię do mielonego mięsa, wyciskając nadmiar płynu. Jeśli płyn nie zostanie wyciśnięty, mięso mielone okaże się płynne i trudno będzie uformować kotlety. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rękami wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Uderz go trochę o dno miski. Jest to konieczne, aby mięso mielone stało się gęstsze i nie rozpadło się podczas formowania kotletów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na osobnym talerzu ułóż bułkę tartą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rękami uformuj małe placki i zwiń je w bułkę tartą. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż kotlety. Smaż je przez kilka minut na średnim ogniu, aż będą złote.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć kotlety i smaż przez kolejne kilka minut z tyłu. Podawaj gotowe kotlety z dodatkiem ziemniaków, na przykład. Lub uzupełnij danie świeżymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!

takie kotlety nigdy się nie nudzą. Za każdym razem możesz przygotować dla nich różne przystawki - tłuczone ziemniaki, spaghetti i gotowany ryż. Ponadto możesz przygotować sos czosnkowy na kwaśnej śmietanie.

do składu kotletów dla odmiany można również dodać zioła, czosnek, kalafior lub ziemniaki. Jeśli pomimo płynu wyciśniętego z cukinii mięso mielone jest rzadkie, możesz dodać trochę semoliny lub bułki tartej.

w przypadku żywności dietetycznej takie kotlety można gotować w piekarniku.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy