skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz wymaganą ilość cebuli i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez minutę, aby stała się przezroczysta.
Krok 3:
Przepłucz wątrobę wieprzową pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój wątrobę na kawałki średniej wielkości, mniej więcej tej samej wielkości. Podczas cięcia odetnij naczynia, filmy i żyły z wątroby.
Krok 4:
Dodaj posiekaną wątrobę na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Nie zapomnij wymieszać.
Krok 5:
Osobno włóż śmietanę do miski i rozpuść w niewielkiej ilości wody. Moja śmietana jest dość gęsta i po prostu trzeba ją trochę rozpuścić w wodzie przed dodaniem do wątroby. Wlać śmietanę do wątroby i doprowadzić wszystko do wrzenia. Nie trzeba gotować, w przeciwnym razie śmietana się zwinie.
Krok 6:
Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i zrób mały ogień. Dusić wątrobę przez 10-13 minut.Wątroba gotuje się bardzo szybko.W trakcie gaszenia złam kawałek i zobacz go w przekroju. Jeśli jest równomiernie szary, bez czerwonych plam, pozwól mu przygotować się na kolejne 2-3 minuty i wyłącz. Jeśli wątroba jest gotowana zbyt długo, staje się gumowata i sucha. Przygotuj dodatkowo do dekoracji puree ziemniaczane
wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. I nie bez powodu! Jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Do przygotowania tego dania można użyć zarówno wątroby wieprzowej, jak i wołowiny lub kurczaka.
wątroba zawiera wiele przydatnych minerałów, witamin i aminokwasów.
wątroba jest przydatna dla kobiet w ciąży, dzieci, a także pacjentów z miażdżycą i cukrzycą.
heparyna zawarta w wątrobie utrzymuje normalne krzepnięcie krwi, co jest niezwykle przydatne w zapobieganiu zawałowi mięśnia sercowego.
dlatego jego korzyści dla naszego organizmu są po prostu oczywiste.
odważnie włącz wątrobę do swojej diety.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g