wątróbka wieprzowa w śmietanie z cebulą na patelni

pyszne, pożywne i bardzo zdrowe danie! Wątroba gotowana z cebulą okazuje się bardzo smaczna i aromatyczna. I jest przygotowywany łatwo i prosto. Sos śmietanowy nadaje gotowemu daniu delikatność i miękkie kremowe wykończenie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 17 % 4 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz wymaganą ilość cebuli i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę. Smaż cebulę przez minutę, aby stała się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepłucz wątrobę wieprzową pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój wątrobę na kawałki średniej wielkości, mniej więcej tej samej wielkości. Podczas cięcia odetnij naczynia, filmy i żyły z wątroby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną wątrobę na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Nie zapomnij wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno włóż śmietanę do miski i rozpuść w niewielkiej ilości wody. Moja śmietana jest dość gęsta i po prostu trzeba ją trochę rozpuścić w wodzie przed dodaniem do wątroby. Wlać śmietanę do wątroby i doprowadzić wszystko do wrzenia. Nie trzeba gotować, w przeciwnym razie śmietana się zwinie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i zrób mały ogień. Dusić wątrobę przez 10-13 minut.Wątroba gotuje się bardzo szybko.W trakcie gaszenia złam kawałek i zobacz go w przekroju. Jeśli jest równomiernie szary, bez czerwonych plam, pozwól mu przygotować się na kolejne 2-3 minuty i wyłącz. Jeśli wątroba jest gotowana zbyt długo, staje się gumowata i sucha. Przygotuj dodatkowo do dekoracji puree ziemniaczane

wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. I nie bez powodu! Jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Do przygotowania tego dania można użyć zarówno wątroby wieprzowej, jak i wołowiny lub kurczaka.
wątroba zawiera wiele przydatnych minerałów, witamin i aminokwasów.
wątroba jest przydatna dla kobiet w ciąży, dzieci, a także pacjentów z miażdżycą i cukrzycą.
heparyna zawarta w wątrobie utrzymuje normalne krzepnięcie krwi, co jest niezwykle przydatne w zapobieganiu zawałowi mięśnia sercowego.
dlatego jego korzyści dla naszego organizmu są po prostu oczywiste.
odważnie włącz wątrobę do swojej diety.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy