chałwa Kaukaska z mąki

Kaukaska chałwa z mąki to prawdziwa orientalna słodycz. W wielu narodach świata możemy znaleźć przepis na chałwę, a dzięki najprostszemu i najpopularniejszemu przepisowi na chałwę w Dagestanie przedstawimy Cię
PYSZNE UJĘCIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 29 % 25 g
węglowodany 64 % 55 g
461 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ten przysmak może nie być zrozumiany przez wszystkich. Ale ci, którzy mają świeże wspomnienia z dzieciństwa, kiedy z kuchni unosił się niesamowity aromat mąki i masła, które mama cierpliwie mieszała przy kuchence, z pewnością docenią. Pachnie po prostu niesamowicie pysznie, chcę szybko zjeść, nie czekając, aż mama utworzy grudki i rozłoży się na talerzu. Kroisz kawałek, a gorąco tak, że język się pali, ale jak to jest pyszne…

ostrzegam, że potrzeba dużo cierpliwości, ponieważ stanie i przeszkadzanie chałwie zajmuje dużo czasu. Z tej ilości składników okazuje się niewiele, więc zajmie to mniej czasu - 35-40 minut. Jeśli na przykład podwoisz proporcje, spędzisz około godziny, a może więcej.
weź średniej wielkości patelnię i rozpuść w niej ghee. Doprowadzić olej do wrzenia

do wrzącego oleju, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj przesianą mąkę pszenną. Wsypujemy, mieszamy i smażymy, aż masa zgęstnieje

gdy chałwa jest smażona, masa zmięknie i stanie się grubsza. W tym przypadku powoli, delikatnie i ciągle mieszając, dodajemy więcej mąki pszennej

ciągle mieszając, gotuj chałwę, aż będzie całkowicie ugotowana. Zdejmij z ognia. Wlej cukier porcjami do gorącej chałwy mącznej. Dobrze wymieszaj i nadaj chałwie dowolny kształt. Do formowania można użyć różnych półfabrykatów, które obfitują w nasz rynek

w razie potrzeby do masy można dodać orzechy i rodzynki.
gdy chałwa ostygnie, możesz ją podać. Jeśli użyłeś półfabrykatów do formowania, wyciągamy z nich chałwę, a jeśli nie, gotowe kawałki zamrożonej chałwy można pokroić nożem, nadając jej własne unikalne i autorskie formy

chałwa mączna jest zwykle podawana do stołu z gorącą herbatą (jest zdrowsza dla organizmu), ale można ją podawać z innymi gorącymi napojami . Cóż, nasze dzieci i wnuki wolą jeść na ciepło i bez żadnych napojów, ale bądź ostrożny, duża ilość takiej chałwy bez gorących napojów może prowadzić dziecko do zaparcia żołądka, ponieważ ma podstawę mąki. Nie pozwól dziecku jeść chałwy w czystej postaci i dużych ilościach

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy