skład / składniki
metoda gotowania
ten przysmak może nie być zrozumiany przez wszystkich. Ale ci, którzy mają świeże wspomnienia z dzieciństwa, kiedy z kuchni unosił się niesamowity aromat mąki i masła, które mama cierpliwie mieszała przy kuchence, z pewnością docenią. Pachnie po prostu niesamowicie pysznie, chcę szybko zjeść, nie czekając, aż mama utworzy grudki i rozłoży się na talerzu. Kroisz kawałek, a gorąco tak, że język się pali, ale jak to jest pyszne…
ostrzegam, że potrzeba dużo cierpliwości, ponieważ stanie i przeszkadzanie chałwie zajmuje dużo czasu. Z tej ilości składników okazuje się niewiele, więc zajmie to mniej czasu - 35-40 minut. Jeśli na przykład podwoisz proporcje, spędzisz około godziny, a może więcej.
weź średniej wielkości patelnię i rozpuść w niej ghee. Doprowadzić olej do wrzenia
do wrzącego oleju, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj przesianą mąkę pszenną. Wsypujemy, mieszamy i smażymy, aż masa zgęstnieje
gdy chałwa jest smażona, masa zmięknie i stanie się grubsza. W tym przypadku powoli, delikatnie i ciągle mieszając, dodajemy więcej mąki pszennej
ciągle mieszając, gotuj chałwę, aż będzie całkowicie ugotowana. Zdejmij z ognia. Wlej cukier porcjami do gorącej chałwy mącznej. Dobrze wymieszaj i nadaj chałwie dowolny kształt. Do formowania można użyć różnych półfabrykatów, które obfitują w nasz rynek
w razie potrzeby do masy można dodać orzechy i rodzynki.
gdy chałwa ostygnie, możesz ją podać. Jeśli użyłeś półfabrykatów do formowania, wyciągamy z nich chałwę, a jeśli nie, gotowe kawałki zamrożonej chałwy można pokroić nożem, nadając jej własne unikalne i autorskie formy
chałwa mączna jest zwykle podawana do stołu z gorącą herbatą (jest zdrowsza dla organizmu), ale można ją podawać z innymi gorącymi napojami . Cóż, nasze dzieci i wnuki wolą jeść na ciepło i bez żadnych napojów, ale bądź ostrożny, duża ilość takiej chałwy bez gorących napojów może prowadzić dziecko do zaparcia żołądka, ponieważ ma podstawę mąki. Nie pozwól dziecku jeść chałwy w czystej postaci i dużych ilościach
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g