skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotujemy wszystkie składniki i dopiero na końcu przystąpimy do przygotowania samego makaronu. Aby to zrobić, weź mały kawałek wołowiny, umyj go, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe podłużne kawałki. Następnie smaż je na patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego, doprowadzając mięso do gotowości, dodaj trochę soli.
Krok 2:
Na specjalnej tarce ("krajalnicy"), bez obierania, posiekaj świeży ogórek.
Krok 3:
Również posiekaj białą kapustę na tej samej "krajalnicy". Następnie przenosimy go na talerz lub do miski, posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na chwilę (10-15 minut), aby stał się bardziej miękki i nie dawał goryczy.
Krok 4:
Bierzemy plasterek sera i dzielimy go nożem na 4 Trójkąty.
Krok 5:
Bierzemy czystą patelnię, wkładamy do niej mały kawałek masła, podpalamy patelnię, ustawiamy metalową formę (należy ją również nasmarować olejem) i wbijamy w nią jajko kurze, zgodnie z życzeniem solimy i pieprzymy. Smażyć jajko do miękkości, ale tak, aby środek pozostał płynny. Forma służy do pięknego podania samego dania, więc jego użycie jest opcjonalne.
Krok 6:
Teraz ugotujemy główny składnik tego dania, a mianowicie makaron jajeczny. Aby to zrobić, weź patelnię, wlej do niej wodę i podpal. Doprowadzamy wodę do wrzenia, wkładamy do niej makaron instant i przyprawy (wkładamy tylko połowę torby, aby nie zepsuć naczynia, ponieważ w przeciwnym razie zostanie solone). Makaron gotujemy przez kilka minut, aż na patelni pozostanie bardzo mało wody.
Krok 7:
Połóż kawałki sera na wierzchu makaronu, przykryj patelnię pokrywką. Po minucie zdejmij patelnię z ognia. Gdy wszystko będzie gotowe, weź patelnię do podania i ostrożnie przenieś do niej makaron z serem, aby stopiony ser pozostał na wierzchu, rozłóż smażone jajko na środku naczynia z płynnym środkiem, rozłóż wcześniej przygotowane warzywa i wołowinę w pobliżu.
Przyłapałam się na myśleniu, że ostatnio przeglądając przepisy, moje wybory padają na kuchnię azjatycką, w tym na przepisy kuchni japońskiej. Lubię nie tylko same japońskie potrawy, ale także ich podawanie, odpowiednią kombinację potraw podawanych na talerzu, używanie pałeczek podczas przygotowywania potrawy. Oglądając kolejny film, zainteresował mnie proces gotowania makaronu jajecznego na patelni. Wziąłem ten przepis za podstawę, ale ugotowałem makaron w mojej interpretacji. W rezultacie bardzo podobało mi się to, co się stało, dlatego postanowiłem podzielić się tym przepisem na stronie. Moim zdaniem połączenie makaronu jajecznego, pikantnych przypraw, naturalnego mięsa, naturalnych warzyw i smażonego jajka nadaje potrawie domowy smak, a jego kuszący aromat pobudza apetyt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g