skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko jest bardzo proste i szybkie. To są składniki, których potrzebujemy.
Krok 2:
Moje bakłażany, obieram i kroję każdy wzdłuż na 8 części. Moje bakłażany były małe, więc pocięłam je wzdłuż. Bolące i długie, oczywiście lepiej przeciąć jeszcze w poprzek, jeśli nie chcecie, żeby wyglądały jak spaghetti:)
Krok 3:
Przenieś do durszlaka, soli, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby bakłażan wypuścił sok i cała gorycz zniknęła.
Krok 4:
Oto ta ilość płynu, którą dostałem! Na koniec bakłażany można lekko wycisnąć.
Krok 5:
Smaż na oleju roślinnym z każdej strony, aż będzie ugotowany i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Na tym etapie lekko pieprz.
Krok 6:
Przygotuj sos. Miód został lekko podgrzany w kuchence mikrofalowej, aby ułatwić pracę. Dodaj do niego 3 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku.
Krok 7:
Wyciskam czosnek. Próbować. Tutaj wszystko jest do woli. Może chcesz więcej kwasu lub odwrotnie słodyczy. Tutaj już, jak mówią & quot;nie ma towarzyszy w smaku i kolorze...":) można dodać jeszcze sos sojowy np.!! Dla mnie proporcje, które podałem, były idealne.
Krok 8:
Przenoszę bakłażany na danie, na którym podam, polewam sosem, posypuję ziołami. Nie martw się, dolne warstwy również dobrze marynują. Wskazane jest pozostawienie minut na 20, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Smacznego!!
bardzo udane połączenie bakłażan z marynatą z soku z cytryny, miodu i czosnku. A następnego dnia te bakłażany są jeszcze smaczniejsze.
szkoda tylko, że sezon bakłażan wkrótce się kończy i będzie musiał poczekać na następny sezon. Uwielbiam bakłażany i jestem gotowa jeść je codziennie!!!
Ogólnie rzecz biorąc, w tym przepisie sos można zrobić absolutnie na oko i dostosować kwas cytrynowy lub słodycz miodu. Bardzo dobrze sos sojowy nadal będzie pasował do tej marynaty.
naprawdę mam nadzieję, że przepis spodoba ci się tak samo jak NME!!
Dołącz do nas!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g