skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przepysznych bujnych serników.
Krok 2:

Zaczynamy przygotowywać serniki i wkładamy pięćset gramów twarogu o zawartości tłuszczu 5% do dużej miski, można go również przygotować z beztłuszczowego.
Krok 3:

Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z twarogiem i dodaj sól do smaku.
Krok 4:

Dodaj dwie łyżki cukru do miski do twarogu.
Krok 5:

Włóż trzy łyżki kaszy manny do miski.
Krok 6:

Rozbij dwa jaja kurze do miski, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw miskę na dwadzieścia minut, wymieszaj dwa razy.
Krok 7:

Po dwudziestu minutach wlej pięć łyżek wcześniej przesianej mąki do wspólnej miski.
Krok 8:

Dodaj jedną łyżeczkę sody do miski.
Krok 9:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na dwadzieścia minut, przestrzegając procesu gotowania.
Krok 10:

Po dwudziestu minutach włóż siedemdziesiąt gramów rodzynek do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj.
Krok 11:

Z przygotowanej masy twarogowej tworzymy serniki o pożądanej wielkości.
Krok 12:

Rozwałkuj każdy uformowany sernik na talerzu z mąką.
Krok 13:

Serniki po panierowaniu w mące układamy na talerzu.
Krok 14:

Podgrzej patelnię na kuchence z olejem roślinnym dodanym do smaku i rozłóż smażyć serniki na złoty kolor z każdej strony.
Krok 15:

Odwróć serniki na patelni na drugą stronę i przełączając piec na ogień nieco mniej niż średni, smaż na złoty kolor z drugiej strony, przykrywając pokrywką.
Krok 16:

Przenieś ugotowane bujne serniki na talerz wyłożony serwetkami lub ręcznikami papierowymi, aby spuścić z nich nadmiar tłuszczu.
Krok 17:

Serwujemy serniki na śniadanie do stołu, dodając śmietanę lub dżem do smaku.
Krok 18:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
moja rodzina jest duża i muszę dużo gotować. Każde dziecko ma swoje własne nawyki żywieniowe, ale serniki śniadaniowe są wszechstronnym daniem dla każdego. Może są tak kochani ze względu na dobrze dobrane składniki, a może dlatego, że gotuję je z miłością, nie wiadomo na pewno. Ale bez względu na to, ile smakołyków ugotuję, znika w mgnieniu oka. Wcześniej próbowałem wielu przepisów, ale ten najbardziej podobał się moim domownikom. Serniki zawsze okazują się schludne, gęste i bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


