serniki waniliowe z twarogiem z rodzynkami i kaszą manną

dla małych i dużych dzieci-przepis doświadczonej mamy! Idealny przepis na przygotowanie przepysznych i bujnych serników z wanilią i rodzynkami, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 47 % 22 g
251 kcal
IG: 0 / 36 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przepysznych bujnych serników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać serniki i wkładamy pięćset gramów twarogu o zawartości tłuszczu 5% do dużej miski, można go również przygotować z beztłuszczowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z twarogiem i dodaj sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwie łyżki cukru do miski do twarogu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż trzy łyżki kaszy manny do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij dwa jaja kurze do miski, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw miskę na dwadzieścia minut, wymieszaj dwa razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwudziestu minutach wlej pięć łyżek wcześniej przesianej mąki do wspólnej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną łyżeczkę sody do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na dwadzieścia minut, przestrzegając procesu gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po dwudziestu minutach włóż siedemdziesiąt gramów rodzynek do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z przygotowanej masy twarogowej tworzymy serniki o pożądanej wielkości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdy uformowany sernik na talerzu z mąką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Serniki po panierowaniu w mące układamy na talerzu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podgrzej patelnię na kuchence z olejem roślinnym dodanym do smaku i rozłóż smażyć serniki na złoty kolor z każdej strony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć serniki na patelni na drugą stronę i przełączając piec na ogień nieco mniej niż średni, smaż na złoty kolor z drugiej strony, przykrywając pokrywką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś ugotowane bujne serniki na talerz wyłożony serwetkami lub ręcznikami papierowymi, aby spuścić z nich nadmiar tłuszczu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Serwujemy serniki na śniadanie do stołu, dodając śmietanę lub dżem do smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

moja rodzina jest duża i muszę dużo gotować. Każde dziecko ma swoje własne nawyki żywieniowe, ale serniki śniadaniowe są wszechstronnym daniem dla każdego. Może są tak kochani ze względu na dobrze dobrane składniki, a może dlatego, że gotuję je z miłością, nie wiadomo na pewno. Ale bez względu na to, ile smakołyków ugotuję, znika w mgnieniu oka. Wcześniej próbowałem wielu przepisów, ale ten najbardziej podobał się moim domownikom. Serniki zawsze okazują się schludne, gęste i bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy