skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania batonów twarogowych. Twarożek i śmietana mogą mieć dowolną zawartość tłuszczu. Im grubszy jest twarożek i śmietana, tym gęstsze są batony.
Krok 2:
Wymieszaj twaróg, śmietanę, jajko, cukier, cukier waniliowy i sól w misce. Wszystkie składniki do przygotowania tego przysmaku lepiej wymieszać widelcem, a nie mikserem, dzięki czemu okazuje się znacznie smaczniejszy.
Krok 3:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy twarogowej i zagnieść ciasto, które nie przylega do rąk. W zależności od jakości mąki może być potrzebna większa lub mniejsza niż ilość wskazana w składnikach. Z gotowego ciasta, rękami zwilżonymi wodą, formujemy batony.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij batony twarogowe, smażąc je z obu stron na złoty kolor. Gotowy przysmak z twarogu układamy na ręcznikach papierowych lub serwetkach, aby wchłonął nadmiar tłuszczu i przenosimy na naczynie, na którym będziemy go podawać. Posyp cukrem lub cukrem pudrem na wierzchu i podawaj.
Krok 5:
Bardzo smaczne z mlekiem, kawą, herbatą, moje domowe są zjadane ze śmietaną. Przysmak jest przygotowywany bardzo szybko, nadaje się na pełne śniadanie. Przysmak z twarogu na herbatę jest gotowy w 15 minut! Smacznego!
do przygotowywania deserów i pieczenia bardzo często używam twarogu - pysznego i zdrowego produktu. Twaróg z mleka krowiego był używany od czasów starożytnych, ponieważ jest to przydatny i łatwo przyswajalny produkt, bogaty w białka i pierwiastki śladowe niezbędne do życia i zdrowia człowieka. Twaróg ma wysoką zawartość użytecznego białka mleka kazeiny, które jest dobrze wchłaniane przez organizm ludzki, dobrze go nasyca i bierze udział w tworzeniu i naprawie tkanek mięśniowych.Twaróg jest przydatny nie tylko dla dzieci, ale także dla osób starszych, ponieważ pomaga wzmocnić tkankę kostną, co jest bardzo ważne w tym wieku. Naprawdę mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty i szybki deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g