skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania dyni z warzywami na patelni potrzebne będą: miąższ dyni, marchew, cebula, papryka, sos sojowy, sól, pietruszka, olej roślinny, papryka.
Krok 2:
Marchewki obrać, umyć, pokroić w paski.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć marchewki, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.
Krok 5:
Włóż cebulę do marchewki, wymieszaj. Smaż przez 5 minut.
Krok 6:
Obraną dynię pokrój w duże paski.
Krok 7:
Umieść dynię na patelni do warzyw, wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 8:
Umyj paprykę, Usuń szypułkę i nasiona, pokrój w paski.
Krok 9:
Umyj pietruszkę, drobno posiekaj. Odpowiedni jest również koperek.
Krok 10:
Dodaj paprykę i pietruszkę na patelnię do warzyw, wymieszaj. Gotuj warzywa pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Krok 11:
Warzywa posolić, dodać sos sojowy, paprykę. Miąższ dyni jest dość delikatny, więc musisz delikatnie wymieszać.
Krok 12:
Doprowadź warzywa pod przykryciem do całkowitego ugotowania.
Krok 13:
Podawaj dynię z warzywami na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka. Smacznego!
wielu nie zwraca należytej uwagi na dynię i nie wykorzystuje jej wystarczająco szeroko w swojej diecie. A wielu po prostu jej nie lubi. A szkoda!
dynia jest bardzo zdrowa. Miąższ zawiera do 5% cukru, witaminy C, B1, B6, B2, kwas nikotynowy, a także karoten. Im bardziej żółty kolor miąższu dyni, tym więcej karotenu. Dynia jest bogata w wapń, magnez, a zwłaszcza potas.
ze względu na wysoką zawartość substancji pektynowych i łatwe wchłanianie miąższ dyni jest zalecany do żywienia dietetycznego i leczniczego.
podczas spożywania pieczonego, gotowanego, a zwłaszcza surowego miąższu dyni i soku z niego zwiększa się wydzielanie soli sodowych z organizmu (które zatrzymują w nim wodę), co przyczynia się do eliminacji różnych toksyn. Usuwając nadmiar wody z organizmu, Dynia zmniejsza również obciążenie serca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g