Dynia na patelni z warzywami

jasne danie warzywne dla tych, którzy kochają dynię. Miąższ dyni jest bardzo delikatny, dlatego podczas gotowania ważne jest, aby monitorować czas, nie prześwietlać warzyw na patelni. Wtedy kawałki zachowają swój kształt, a smak potrawy będzie naturalny. Dynia z warzywami nadaje się do wegetariańskiego lub bezmięsnego menu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 55 % 11 g
94 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania dyni z warzywami na patelni potrzebne będą: miąższ dyni, marchew, cebula, papryka, sos sojowy, sól, pietruszka, olej roślinny, papryka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki obrać, umyć, pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć marchewki, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cebulę do marchewki, wymieszaj. Smaż przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obraną dynię pokrój w duże paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść dynię na patelni do warzyw, wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj paprykę, Usuń szypułkę i nasiona, pokrój w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pietruszkę, drobno posiekaj. Odpowiedni jest również koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj paprykę i pietruszkę na patelnię do warzyw, wymieszaj. Gotuj warzywa pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warzywa posolić, dodać sos sojowy, paprykę. Miąższ dyni jest dość delikatny, więc musisz delikatnie wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadź warzywa pod przykryciem do całkowitego ugotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj dynię z warzywami na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka. Smacznego!

wielu nie zwraca należytej uwagi na dynię i nie wykorzystuje jej wystarczająco szeroko w swojej diecie. A wielu po prostu jej nie lubi. A szkoda!

dynia jest bardzo zdrowa. Miąższ zawiera do 5% cukru, witaminy C, B1, B6, B2, kwas nikotynowy, a także karoten. Im bardziej żółty kolor miąższu dyni, tym więcej karotenu. Dynia jest bogata w wapń, magnez, a zwłaszcza potas.
ze względu na wysoką zawartość substancji pektynowych i łatwe wchłanianie miąższ dyni jest zalecany do żywienia dietetycznego i leczniczego.

podczas spożywania pieczonego, gotowanego, a zwłaszcza surowego miąższu dyni i soku z niego zwiększa się wydzielanie soli sodowych z organizmu (które zatrzymują w nim wodę), co przyczynia się do eliminacji różnych toksyn. Usuwając nadmiar wody z organizmu, Dynia zmniejsza również obciążenie serca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy