Koreański SOS marchewkowy

aromatyczny, pikantny dressing na pyszną koreańską marchewkę! Koreańska marchewka jest popularnym daniem jako samodzielna sałatka zarówno do codziennego menu, jak i świątecznego stołu, a także stanowi doskonałą bazę do przygotowania większości ciekawych sałatek.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 49 % 20 g
214 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

koreańskie marchewki można kupić w sklepie jako gotowy produkt, a także sam sos marchewkowy w postaci sosów, marynat i pakowanych przypraw. Ale ten bardzo prosty sos do marynowania marchwi jest łatwy do przygotowania w domu z przypraw i przypraw dostępnych pod ręką przez oszczędne gospodynie domowe. Oprócz tego, że gotowana sałatka będzie miała znacznie lepszy smak i będzie świeższa niż kupiona w sklepie, nie będzie w przeciwieństwie do fabrycznych konserwantów i dodatków smakowych grupy E.
wlej kolendrę na suchą patelnię, podgrzej ją dosłownie przez minutę na średnim ogniu. Należy to zrobić, aby kolendra lepiej ujawniła swój aromat. Wlać ziarna kolendry do moździerza i zmielić tłuczkiem, można go również zmielić w młynku do kawy lub młynie. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na oleju kładziemy obraną cebulę pokrojoną w pióra, smażymy ją przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Wyjmujemy cebulę, nie potrzebujemy jej. Cebulę użyliśmy do nadania smaku olejkowi. Wlej olej do miski, dodaj mieloną ostrą paprykę, posiekaną kolendrę, słodką paprykę, cukier, sól, sos sojowy, czosnek w proszku, jeśli nie, ząbki czosnku można przepuścić przez prasę i dodać do marynaty. Dobrze wymieszaj składniki, aby smaki i aromaty lepiej się otworzyły i połączyły. Wlej ocet stołowy, zamiast octu stołowego możesz użyć octu winnego, jabłkowego lub innego. Ponownie wymieszaj, opatrunek jest gotowy. W razie potrzeby proporcje składników, a także zestaw przypraw, można zmienić według własnych upodobań. Pozostaje zetrzeć świeże soczyste marchewki na koreańskich sałatkach, doprawić marynatą, wymieszać, pozostawić sałatkę do marynowania w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez 3 godziny i można podać prostą i smaczną sałatkę na stole lub użyć do przygotowania innych sałatek i przekąsek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy