skład / składniki
metoda gotowania
natychmiast przygotujemy wszystkie niezbędne produkty. Jajka najlepiej stosować duże, najlepiej domowe. Boczek jest odpowiedni dla każdego: wędzony i surowy. Ale polecam użyć boczku już pokrojonego w cienkie paski. Groszek używamy w puszkach lub mrożonych, ale należy go najpierw rozmrozić, aby w gotowym naczyniu nie było nadmiaru płynu. Włączamy również piekarnik z wyprzedzeniem, aby miał czas na podgrzanie do 180 stopni.
ponieważ będziemy gotować w piekarniku, będziemy potrzebować żaroodpornych naczyń do pieczenia. Może to być jedna duża forma lub małe porcje kokilek.
posmaruj je masłem, posyp bułką tartą. Krakersy w przypadku ich braku można zastąpić niewielką ilością mąki lub semoliny.
połóż plasterki boczku na dnie formy. Jeśli nie jest cięty, staraj się, aby plastry były cienkie, wtedy będą chrupiące w gotowym naczyniu. Następnie wbijamy jajka-upewnij się, że żółtko pozostaje nienaruszone. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu do woli. Dodaj zielony groszek i posyp obficie startym serem na grubej tarce.
wyślij formę do piekarnika na 20 minut. Jest to czas pieczenia dla formy o średnicy 16 cm i dość gęstej konsystencji żółtka. Jeśli masz małe porcje foremek lub chcesz płynniejszego żółtka, przygotowanie jajecznicy zajmie około 12-15 minut, jeśli bardzo duży kształt i wymagana jest gęstsza konsystencja, czas odpowiednio wzrośnie.
podczas gotowania jajecznicy możesz zaparzyć kawę lub zrobić tosty.
gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami według uznania. Koperek lub kolendra są świetne.
podawaj jajecznicę z boczkiem i serem od razu, gdy danie jest gorące. Możesz podawać bezpośrednio w formie lub układać na talerzach. Ta jajecznica doskonale komponuje się z miękkim domowym chlebem i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g