jajecznica z dwoma jajkami z boczkiem i serem w piekarniku

obfita, aromatyczna jajecznica gotowana w piekarniku. Danie jest idealne na obfite, smaczne śniadanie. Przepis jest interesujący, ponieważ wymaga minimalnego wysiłku z twojej strony, ponieważ ta pachnąca jajecznica jest gotowana w piekarniku. Bardzo smaczne i proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
306 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

natychmiast przygotujemy wszystkie niezbędne produkty. Jajka najlepiej stosować duże, najlepiej domowe. Boczek jest odpowiedni dla każdego: wędzony i surowy. Ale polecam użyć boczku już pokrojonego w cienkie paski. Groszek używamy w puszkach lub mrożonych, ale należy go najpierw rozmrozić, aby w gotowym naczyniu nie było nadmiaru płynu. Włączamy również piekarnik z wyprzedzeniem, aby miał czas na podgrzanie do 180 stopni.

ponieważ będziemy gotować w piekarniku, będziemy potrzebować żaroodpornych naczyń do pieczenia. Może to być jedna duża forma lub małe porcje kokilek.
posmaruj je masłem, posyp bułką tartą. Krakersy w przypadku ich braku można zastąpić niewielką ilością mąki lub semoliny.

połóż plasterki boczku na dnie formy. Jeśli nie jest cięty, staraj się, aby plastry były cienkie, wtedy będą chrupiące w gotowym naczyniu. Następnie wbijamy jajka-upewnij się, że żółtko pozostaje nienaruszone. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu do woli. Dodaj zielony groszek i posyp obficie startym serem na grubej tarce.

wyślij formę do piekarnika na 20 minut. Jest to czas pieczenia dla formy o średnicy 16 cm i dość gęstej konsystencji żółtka. Jeśli masz małe porcje foremek lub chcesz płynniejszego żółtka, przygotowanie jajecznicy zajmie około 12-15 minut, jeśli bardzo duży kształt i wymagana jest gęstsza konsystencja, czas odpowiednio wzrośnie.

podczas gotowania jajecznicy możesz zaparzyć kawę lub zrobić tosty.
gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami według uznania. Koperek lub kolendra są świetne.

podawaj jajecznicę z boczkiem i serem od razu, gdy danie jest gorące. Możesz podawać bezpośrednio w formie lub układać na talerzach. Ta jajecznica doskonale komponuje się z miękkim domowym chlebem i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy