makaron z grzybami i warzywami na patelni

bardzo smaczne danie z makaronu jako dodatek do lunchu lub kolacji! Takie danie można sklasyfikować jako "szybkie i proste", minimalny czas i naczynia do gotowania, nie trzeba gotować makaronu, gotujemy je natychmiast na patelni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 73 % 19 g
125 kcal
IG: 16 / 84 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Oprócz określonego zestawu produktów możesz użyć dowolnego innego smaku i pragnienia. Oprócz cebuli, marchwi i pomidorów w procesie gotowania dodałem paprykę i trochę solonych grzybów i nie żałowałem, danie okazało się nie tylko bardziej pożywne, ale także o przyjemnym i pikantnym smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Papryka może być używana w różnych kolorach dla kontrastu i jasności potrawy. Moje warzywo, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w małe kostki lub paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby mogą być używane nie tylko słone, ale także świeże, na przykład pieczarki, powinny być pokrojone w kostkę i po prostu smażone z warzywami, a nawet marynowane. Mam słone piersi. Umyj grzyby, pozwól wodzie spłynąć i pokrój je w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, w razie potrzeby można go zastąpić oliwą. Gdy olej się rozgrzeje, połóż na nim cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 5-7 minut na średnim ogniu. Cebula powinna stać się przezroczysta, a marchewka miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij bułgarską paprykę, pomidory i grzyby na patelnię z marchewką i cebulą, wymieszaj, smaż je razem na średnim ogniu przez 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż makaron na patelnię. Makaron można stosować w dowolnym kształcie według własnego gustu i dostępności, ale lepiej z pszenicy durum, aby podczas duszenia nie zamieniły się w ogromne rozmyte makaroniki, które nie są przyjemne w smaku i wyglądzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz użyć innej przyprawy 0 lub więcej. Wlej pół szklanki gorącej wody na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy płyn prawie całkowicie wyparuje, wymieszaj zawartość patelni, wlej trochę więcej wody i kontynuuj duszenie, aż makaron będzie ugotowany, dosłownie, pięć do siedmiu minut. Wyłącz ogień, na patelni powinien powstać SOS sokowy. Serwujemy danie do stołu jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka lub jako niezależne danie bezmięsne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy