Sałatka z grillowanych warzyw

jeśli planujesz grilla, zrób sałatkę warzywną! Bardzo smaczne, gotowane na węglu drzewnym, idealne do kebabów, grillowanych kiełbasek i kiełbasek, ziemniaków i wszystkiego innego. Ponadto gotowanie jest bardzo wygodne i szybkie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 62 % 8 g
węglowodany 31 % 4 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z warzyw na grillu? Rozpal ogień w grillu. Poczekaj, aż węgle się wypalą, umieść grill na grillu, aby się rozgrzał.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, paprykę i cukinię. Cukinia lepiej jest używać młodej małej wielkości. Szalotki obrać i pokroić na pół.(możesz użyć małej cebuli). Cukinię pokrój również na pół. Umieść warzywa na dużym ogniu na ruszcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa gotują się bardzo szybko. Pomidory będą gotowe za kilka sekund, pozostaw paprykę i cebulę na ruszcie trochę dłużej. Gotowanie cukinii zajmie kilka minut. Warzywa muszą być stale obracane szczypcami, aby się nie przypaliły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń pomidory, cebulę i paprykę z rusztu.(paprykę można włożyć na kilka minut do celofanowej torby, a następnie bez trudu zdjąć z niej skórkę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nieco później wyjmij cukinię z grilla. Lekko ostudzić warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pieprz w pierścienie, częściowo usuń nasiona, częściowo pozostaw do woli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinię pokrój losowo, możesz pokroić w plasterki lub grube paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój szalotkę w półpierścienie lub pióra, pozostaw pomidory bez zmian, usuń łodygę, jeśli jest obecna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warzywa nie są również grubo cięte. Koperek, pietruszka i szczypiorek dobrze nadają się do sałatek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij warzywa do salaterki, dodaj zioła i czosnek na wierzch. Posyp zmielonym czerwonym pieprzem i ziele angielskie, dopraw solą do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dopraw olejem roślinnym (możesz również użyć oliwy z oliwek).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bardzo delikatnie wymieszaj sałatkę dużą łyżką, aby nie zmiażdżyć pomidorów. Odstaw na kilka minut i podawaj.

bardzo dużym plusem sałatki jest to, że warzywa są gotowane na grillu przez bardzo krótki czas, ale jednocześnie muszą być stale monitorowane, aby warzywa nie paliły się i stale obracały.
dressing można zmienić według własnych upodobań, dodać do oleju sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet winny lub jabłkowy.
jeśli wymieszana sałatka stoi co najmniej 5 minut, smak stanie się znacznie jaśniejszy i bogatszy.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy