mannik na kefirze i śmietanie na patelni

niezwykłe-Zwykle. Rozpieszczaj swoją rodzinę pyszną manną na śniadanie. Dodając owoce, orzechy, kandyzowane owoce do Manny, możesz codziennie rozpieszczać swoją rodzinę nowym daniem. Mannik jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno z herbatą, kawą, kakao (wybierz napój według własnego gustu!))
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 69 % 36 g
248 kcal
IG: 8 / 53 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kaszę mannę kefirem ze śmietaną i pozostaw na godzinę. W tym czasie semolina puchnie i nie będzie ziaren w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie ubij jajka z cukrem (120 gr.), solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie włóż mieszaninę jajek do kaszy manny. Ciasto uzyskuje się jako gęstą śmietanę sklepową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj patelnię (mam grubym dnem) pergaminem, wlej ciasto, przykryj pokrywką i umieść na wierzchu pieca na najmniejszym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec na ogniu przez 30 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozwól mannikowi dotrzeć przez kolejne 15 minut. Cechą pieczenia na patelni jest to, że wierzch się nie rumieni, ale uwierz mi, danie jest upieczone i gotowe do spożycia)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy manna ostygnie, ostrożnie połóż ją na talerzu i wlej lukier na wierzch. Przygotowanie glazury: 1 łyżka. l cukier (25 gr.), 2 łyżki. l mleko, 3 łyżki. l kakao w proszku i 50 gr. gotuj masło przez 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaszę mannę można namoczyć wieczorem i rano piec mannę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy