skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej kaszę mannę kefirem ze śmietaną i pozostaw na godzinę. W tym czasie semolina puchnie i nie będzie ziaren w gotowym naczyniu.
Krok 3:
W międzyczasie ubij jajka z cukrem (120 gr.), solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Delikatnie włóż mieszaninę jajek do kaszy manny. Ciasto uzyskuje się jako gęstą śmietanę sklepową.
Krok 5:
Przykryj patelnię (mam grubym dnem) pergaminem, wlej ciasto, przykryj pokrywką i umieść na wierzchu pieca na najmniejszym ogniu.
Krok 6:
Piec na ogniu przez 30 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozwól mannikowi dotrzeć przez kolejne 15 minut. Cechą pieczenia na patelni jest to, że wierzch się nie rumieni, ale uwierz mi, danie jest upieczone i gotowe do spożycia)
Krok 7:
Gdy manna ostygnie, ostrożnie połóż ją na talerzu i wlej lukier na wierzch. Przygotowanie glazury: 1 łyżka. l cukier (25 gr.), 2 łyżki. l mleko, 3 łyżki. l kakao w proszku i 50 gr. gotuj masło przez 3-4 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
Smacznego!
kaszę mannę można namoczyć wieczorem i rano piec mannę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g