steki z Kety na grillu

najsmaczniejsze steki rybne pochodzą z tego przepisu. Potrawy gotowane na grillu wyróżniają się szczególną atrakcją - są bardzo aromatyczne i smaczne. Również te steki z łososia-bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, marynowane w lekkiej marynacie i mają doskonały smak!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 19 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
170 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Polecam steki z Kety schłodzone - taka ryba jest znacznie zdrowsza. Olej może być dowolny: słonecznikowy, oliwkowy, a nawet sezamowy. Używam gotowego soku z cytryny, ale można go wycisnąć bezpośrednio z cytryny bezpośrednio podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, osusz, polej steki sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj rybę ze wszystkich stron olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, w razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy do ryb. Marynata jest dla nas najprostsza i moim zdaniem szlachetna ryba nie potrzebuje obfitości przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw do marynowania przez 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie rozpal ognisko, poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pozostaną rozżarzone węgle. Możesz użyć gotowych węgli-znacznie skróci to czas gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ruszt na grillu, połóż na nim steki rybne. Smaż przez około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć steki i smaż z drugiej strony przez taki sam czas. W razie potrzeby powtórz Pieczenie z każdej strony jeszcze raz. Skoncentruj się na grubości steków z keta i pożądanym stopniu wysmażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj taką rybę od razu do stołu, gdy jest gorąca. Będzie świetnie, jeśli podczas serwowania dodasz kilka ziaren sezamu na wierzchu. Smacznego!

Keta jest drugą najpopularniejszą rybą łososiową. Zawiera ogromną ilość przydatnych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do usuwania cholesterolu z organizmu, a także wiele witamin z grupy A, E, D i PP.
Keta - ryba jest dość tłusta, dlatego zaleca się podawanie jej z prostymi węglowodanami: ogórkami, pomidorami, papryką.
na podstawie powyższego podawaj steki z Kety z grilla z sałatką ze świeżych warzyw doprawioną olejem roślinnym. Taka szlachetna ryba nie potrzebuje dekoracji. Chcę również zauważyć, że ryba według tego przepisu nie jest sucha, ale bardzo delikatna, miękka i soczysta.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeży Keta - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy