skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paszteciki z mielonej wołowiny na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz gotować z gotowego mięsa mielonego lub sam go nakręcić. Druga opcja jest lepsza, ponieważ możesz wybrać dobre mięso, bez niepotrzebnych zanieczyszczeń i nadmiaru tłuszczu. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić mięso mielone. Robię to ze świeżej wołowiny w blenderze, czuję się bardziej komfortowo. Możesz skręcić w maszynce do mięsa.
Krok 2:
Sama wołowina jest dość sucha, więc podczas gotowania kotletów dodaje się do niej składniki, które sprawią, że będą miękkie i soczyste. Najczęściej jest to biały chleb namoczony w mleku. Włóż miękisz białego chleba lub drobno posiekany bochenek do miski, napełnij mlekiem i pozwól chlebowi pęcznieć. W misce z chlebem nasączonym mlekiem włóż mieloną wołowinę. Obierz cebulę, zetrzyj, Dodaj do pozostałych składników.
Krok 3:
Aby uzyskać specjalny smak i zamaskować specyficzny smak wołowiny, możesz dodać kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Wbij surowe jajko do mielonego mięsa. Dokładnie wymieszaj składniki rękami, łyżką lub blenderem. Głównym zadaniem jest stworzenie jednorodnej masy, aby wszystkie składniki w niej zmieszały się i połączyły.
Krok 4:
Dodaj do mięsa mielonego sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Ponownie wymieszaj masę. Wskazane jest uderzenie mielonego mięsa o stół, aby całe powietrze z niego wyszło, wtedy kotlety okażą się bardziej bujne i delikatne. Pozostaw gotowe mięso mielone na stole na 15 minut.
Krok 5:
Przejdź do rzeźbienia i smażenia kotletów. Kotlety wołowe zachowują swój kształt bez panierki, ale jeśli chcesz, aby kotlety okazały się soczyste w środku, z chrupiącą skórką, możesz obtoczyć je w mące lub bułce tartej. Wsyp mąkę do płaskiego spodka. Ręce zanurzone w zimnej wodzie tworzą kotlety z mielonego mięsa i obtaczają je mąką ze wszystkich stron.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Smaż kotlety na złoty kolor po obu stronach, około 10 minut z każdej strony. Wlej wodę na patelnię. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj kotlety przez około 10 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Określ czas według swojego pieca. Zdejmij pokrywkę, pozwól kotletom trochę wyschnąć i wyłącz ogrzewanie. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g