skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso myjemy pod zimną bieżącą wodą, suszymy serwetkami lub ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój wieprzowinę na małe kawałki. Przenosimy je do blendera w celu późniejszego zmielenia lub obracamy kawałki mięsa raz przez maszynkę do mięsa.
Krok 2:
Teraz włóż powstałą mieloną wieprzowinę na patelnię, wlej tam trochę przefiltrowanej wody(Około 50 ml). Dobrze wszystko wymieszaj. Następnie wlej sos sojowy i dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Nadal dusimy mięso mielone do tego czasu, kiedy prawie cała woda wyparuje, ale mięso mielone pozostanie soczyste i miękkie.
Krok 3:
Skrobia ziemniaczana jest rozpuszczalna w 1 łyżce wody. Obierz czosnek i posiekaj go za pomocą wyciskarki do czosnku. Dodaj wodę skrobiową i posiekany czosnek do mielonego mięsa i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gdy tylko woda wyparuje, a składnik patelni trochę się rozgrzeje, wyłącz palnik i wyjmij patelnię z pieca, dodaj trochę sosu Worcestershire. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy.
Krok 4:
Posiekaj zieloną cebulę średniej wielkości, a następnie wymieszaj ją z gotową pachnącą mieloną wieprzowiną.
Krok 5:
Przygotuj tłuczone ziemniaki, które idealnie połączą się z pikantną i aromatyczną wieprzowiną. Gotuj ziemniaki, a następnie ugniataj je do stanu puree, dodaj kawałek masła, gorące mleko i sól, wymieszaj składniki. Teraz umieść pierścień na środku talerza. Rozprowadzamy w nim tłuczone ziemniaki, a następnie kładziemy mieloną wieprzowinę z cebulą na wierzchu, ubijamy trochę, ostrożnie zdejmujemy pierścień i podajemy naczynie do stołu.
następnym razem, gdy przygotowuję to danie, spróbuję nie mieszać mięsa mielonego z cebulą, ale posypać je świeżym, ponieważ po zmieszaniu z gorącym ciemnieje i staje się trochę "młócony", okazuje się pyszne, ale wydaje mi się, że to danie trochę traci swój atrakcyjny wygląd. Możesz także eksperymentować z dodawaniem różnych chińskich sosów, co z pewnością nada potrawie inny smak i będzie lśnić nowymi kolorami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g