puree wieprzowe w stylu chińskim

aromatyczne i pikantne mięso mielone na poduszce ziemniaczanej! To danie można również spożywać w bardziej tradycyjnym stylu dla Chińczyków, a mianowicie z gotowanym ryżem. Okazuje się bardzo smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 56 % 14 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso myjemy pod zimną bieżącą wodą, suszymy serwetkami lub ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój wieprzowinę na małe kawałki. Przenosimy je do blendera w celu późniejszego zmielenia lub obracamy kawałki mięsa raz przez maszynkę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz włóż powstałą mieloną wieprzowinę na patelnię, wlej tam trochę przefiltrowanej wody(Około 50 ml). Dobrze wszystko wymieszaj. Następnie wlej sos sojowy i dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Nadal dusimy mięso mielone do tego czasu, kiedy prawie cała woda wyparuje, ale mięso mielone pozostanie soczyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrobia ziemniaczana jest rozpuszczalna w 1 łyżce wody. Obierz czosnek i posiekaj go za pomocą wyciskarki do czosnku. Dodaj wodę skrobiową i posiekany czosnek do mielonego mięsa i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gdy tylko woda wyparuje, a składnik patelni trochę się rozgrzeje, wyłącz palnik i wyjmij patelnię z pieca, dodaj trochę sosu Worcestershire. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj zieloną cebulę średniej wielkości, a następnie wymieszaj ją z gotową pachnącą mieloną wieprzowiną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj tłuczone ziemniaki, które idealnie połączą się z pikantną i aromatyczną wieprzowiną. Gotuj ziemniaki, a następnie ugniataj je do stanu puree, dodaj kawałek masła, gorące mleko i sól, wymieszaj składniki. Teraz umieść pierścień na środku talerza. Rozprowadzamy w nim tłuczone ziemniaki, a następnie kładziemy mieloną wieprzowinę z cebulą na wierzchu, ubijamy trochę, ostrożnie zdejmujemy pierścień i podajemy naczynie do stołu.

następnym razem, gdy przygotowuję to danie, spróbuję nie mieszać mięsa mielonego z cebulą, ale posypać je świeżym, ponieważ po zmieszaniu z gorącym ciemnieje i staje się trochę "młócony", okazuje się pyszne, ale wydaje mi się, że to danie trochę traci swój atrakcyjny wygląd. Możesz także eksperymentować z dodawaniem różnych chińskich sosów, co z pewnością nada potrawie inny smak i będzie lśnić nowymi kolorami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy