skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wyjmij steki z opakowania i pozwól im wywietrzyć i osiągnąć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Pieprz.
Krok 3:
Sól. Odwróć i powtórz sól i pieprz po drugiej stronie.
Krok 4:
Posmaruj steki masłem po obu stronach.
Krok 5:
Postaw wcześniej patelnię na ogniu. Zaleca się podgrzanie go do maksimum, a kiedy kładziemy stek, lekko przykręć ogień. Odpowiednia jest zarówno patelnia grillowa, jak i prosta, równa (najważniejsze jest to, że nie przykleja się, dobrze utrzymane żeliwo jest idealne) lub sovdep z siatką na dole.
Krok 6:
Wygodnie jest wziąć stek szczypcami lub rękami, ale gotujemy dla siebie.
Krok 7:
Stek kładziemy na patelni ruchem od siebie-aby para i rozpryski (nagle) nie spadły na nas i na nasze ręce. Pamiętamy tę zasadę i kiedy odwracamy mięso lub inne smażone smakołyki.
Krok 8:
I smaż. Nie naciskaj, aby sok nie wyciekł.
Krok 9:
1,5 minuty z jednej strony.
Krok 10:
Odwróć. I smaż przez kolejne 1,5 minuty.
Krok 11:
Pamiętaj, aby usmażyć, jeśli jest, stronę steku, w której znajduje się tłuszcz. Wtedy będzie Skórka, a nadmiar tłuszczu się roztopi, niezbędny trafi do środka, a stek będzie smaczny ze wszystkich stron.
Krok 12:
Zdejmij steki z patelni. Jeśli steki są grube i nie lubisz steków z krwią - połóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni - przynieś je, jak mówią szefowie kuchni. Jeśli steki są cienkie, po 1,5 minuty z obu stron będą średnio wysmażone. Chcesz pełnego usmażenia - 5 minut w piekarniku, a twoje życzenie zostanie spełnione.
Krok 13:
Podczas smażenia steków-włącz Okap lub Otwórz okno.
Krok 14:
Pozwól odpocząć gotowym stekom.
Krok 15:
Na gorąco połóż gałązkę rozmarynu. Ta przyprawa dobrze wydobywa smak wołowiny.
Krok 16:
Czekamy trochę-i możesz pobrać próbkę.
Krok 17:
Jak soczysto wyszło! To jest smażone medium.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g