stek wołowy z rozmarynem na patelni grillowej

stek! To właśnie zamawiają mężowie, gdy proszą o kawałek mięsa! Sprawdź! Prawdopodobnie steki są jednym z niewielu dań, które gotuje się przez 3 minuty, a niuanse można dyskutować na zawsze. Chociaż omlety należą do tej samej kategorii (chcesz to sprawdzić - zapytaj dwóch różnych szefów kuchni, dodaj mleko do omletu i kiedy dodać sól). Ale na porządku dziennym jest wołowina, a mianowicie dwa rodzaje steków-ribeye (marmurkowa wołowina) i striploin (cienka krawędź).
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 21 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
198 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wyjmij steki z opakowania i pozwól im wywietrzyć i osiągnąć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól. Odwróć i powtórz sól i pieprz po drugiej stronie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj steki masłem po obu stronach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Postaw wcześniej patelnię na ogniu. Zaleca się podgrzanie go do maksimum, a kiedy kładziemy stek, lekko przykręć ogień. Odpowiednia jest zarówno patelnia grillowa, jak i prosta, równa (najważniejsze jest to, że nie przykleja się, dobrze utrzymane żeliwo jest idealne) lub sovdep z siatką na dole.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wygodnie jest wziąć stek szczypcami lub rękami, ale gotujemy dla siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stek kładziemy na patelni ruchem od siebie-aby para i rozpryski (nagle) nie spadły na nas i na nasze ręce. Pamiętamy tę zasadę i kiedy odwracamy mięso lub inne smażone smakołyki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I smaż. Nie naciskaj, aby sok nie wyciekł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    1,5 minuty z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć. I smaż przez kolejne 1,5 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pamiętaj, aby usmażyć, jeśli jest, stronę steku, w której znajduje się tłuszcz. Wtedy będzie Skórka, a nadmiar tłuszczu się roztopi, niezbędny trafi do środka, a stek będzie smaczny ze wszystkich stron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij steki z patelni. Jeśli steki są grube i nie lubisz steków z krwią - połóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni - przynieś je, jak mówią szefowie kuchni. Jeśli steki są cienkie, po 1,5 minuty z obu stron będą średnio wysmażone. Chcesz pełnego usmażenia - 5 minut w piekarniku, a twoje życzenie zostanie spełnione.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas smażenia steków-włącz Okap lub Otwórz okno.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozwól odpocząć gotowym stekom.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na gorąco połóż gałązkę rozmarynu. Ta przyprawa dobrze wydobywa smak wołowiny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czekamy trochę-i możesz pobrać próbkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jak soczysto wyszło! To jest smażone medium.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy